Vladyková: Pokud je hazard amorální, stát ho má zakázat. Obci přináší vyšší příjmy než dotace

Ředitelka Svazu měst a obcí ČR Radka Vladyková

K VĚCI 13.9.2023

Stát by si měl rozmyslet, zda hazard považuje za amorální a má za jeho provozování obce diskriminovat, či zda z něj chce těžit peníze, uvedla ředitelka Svazu měst a obcí ČR Radka Vladyková v pořadu K věci na CNN Prima NEWS a zmínila, že příjmy z hazardu jsou pro obce klíčovější než krajské dotace.

Jedna ze změn, kterou obsahuje konsolidační balíček, se týká přerozdělování peněz u daní z hazardu. Ty dosud z větší míry připadaly obcím, nyní by však nějakých 55 až 65 % mělo připadnout státu. To je však podle Vladykové nespravedlivé, neboť hazard je pro obce obrovskou zátěží.

ČTĚTE TAKÉ: Konsolidační balíček odstartuje peklo. Dusno je kolem vína, vody nebo hazardu

„Je prokázáno, že zhruba 75 % příjmů z hazardu, z těch technických her, jsou příjmy od cizinců. A je tam tak daleko větší zátěž na infrastrukturu, policii i kamerový systém. A pokud tam mají zastupitelé odvahu hazard nechat, tak s tím mají i velké náklady,“

Stát by společně s obcemi měl podle Vladykové hledat balanc. „Pokud stát říká, že hazard je tak ošklivý, tak ho má zakázat zákonem,“ sdělila s tím, že v tom opatření spatřuje jediné – z těch měst a obcí, o kterých říká, že mají dlouhodobě přebytky na účtech, si ty peníze chce vzít.

Vladyková tak odsoudila návrh hejtmanky Středočeského kraje Peckové, která zvažuje protlačit opatření, které by omezilo dotace v případě, že obce budou tolerovat hazard. Podle ředitelky Svazu měst a obcí ČR je tento návrh diskriminační, neboť hazard je státem povolená aktivita.

„Pokud by byla tak amorální, tak by ji měl stát zakázat celou a říct: ,Hazard je škodlivý, zakážeme ho a nechceme z něj žádné daně,‘“ zdůraznila.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Regulace hazardu by měla být důsledně kontrolována. Je nutné udržet maximum hráčů v oficiální ekonomice, míní poslanec Michael Kohajda (KDU-ČSL)

Tagy:
města obce Radka Vladyková hazard ekonomika politika konsolidační balíček finance přerozdělování peněz