Vlajka EU pryč, Čaputovou vyměnil za Che Guevaru. Ficův poslanec čelí odvolání kvůli „úklidu“

Místopředseda Smeru-SD a nově také jeden z místopředsedů slovenské Národní rady L'uboš Blaha pobouřil část Slováků svým gestem při úpravě své kanceláře. Dal totiž pryč vlajku Evropské unie a následně vyměnil portrét prezidentky Zuzany Čaputové za obraz s argentinsko-kubánským komunistickým revolucionářem Ernestem Che Guevarou. Sám Blaha to komentoval jako „podzimní úklid“. Část opozice jej za to chce sesadit z funkce.

„Podzimní úklid. První den v nové kanceláři místopředsedy parlamentu – musel jsem udělat pár drobných úprav. Slovensko na prvním místě,“ napsal k videu, za které schytal kritiku, slovenský politik. Dodal zde ještě španělsky „venceremos“, což v překladu znamená „zvítězíme“, ale zároveň jde o název socialistické písně původem z Chile.

PODÍVEJTE SE TAKÉ: Robert Fico odtajnil jména ministrů

Ve videu umístěném na sociální síti Telegram, protože na Facebooku mu byl už před časem účet zrušen, napřed odnáší vlajku Evropské unie pryč od té slovenské, kterou následně doplňuje druhou národní vlajkou. Vztek mnohých pak vyvolal tím, že portrét prezidentky Čaputové sundal, uklidil do skříně a následně jej nahradil obrazem Che Guevary – komunistického revolucionáře, který se po své smrti stal symbolem.

Blaha je znám jako silně levicový politik, sám sebe označuje jako marxistu, který mimo Che Guevary obdivuje také Karla Marxe či Huga Cháveze. Do Evropské unie se často trefuje ve svých vyjádřeních, stejně tak i do Čaputové.

Loni zaujal při akci příznivců Smeru-SD Roberta Fica, když vyhecoval dav, aby řval, že „Čaputová je americká ku*va“. Tento vulgarismus dav použil hned několikrát za Blahova hecování. Sám se později dušoval, že po davu chtěl, aby řval „agentka“. O situaci informovala i CNN Prima NEWS.

Proti Blahovi se ihned postavili zákonodárci z opozičního Kresťanskodemokratického hnutie (KDH). „KDH jako hnutí, které bojovalo proti komunismu a zasadilo se o vstup Slovenské republiky do Evropské unie a mezinárodních struktur, s tímto znevažujícím postupem nesouhlasí,“ oznámila za partaj šéfka poslaneckého klubu Martina Holečková. KDH navíc začalo sbírat podpisy pro Blahovo odvolání z funkce. Akci podpořil i expremiér a předseda hnutí Slovensko, dříve OL'aNO a priatelia, Igor Matovič.

Blaha se na Telegramu straně KDH vysmál, že snahou odvolat jej první den v úřadu jde nejspíš o Guinnesův rekord. „Tím jen potvrzují, že středověk pro ně zůstává největší inspirací a dále by nejradši upalovali každého, kdo má jiný názor,“ komentoval kontroverzní poslanec. Obraz Che Guevary hájí s tím, že jde o symbol boje za svobodu. KDH navíc označil za „inkvizitory“, kteří „nenávidí Slovensko“.

Tagy:
úklid Slovensko komunismus Evropská unie Zuzana Čaputová Robert Fico Che Guevara SMER - sociálna demokracia Ľuboš Blaha Kresťanskodemokratické hnutie