Nové politické dno? Čaputová je americká k**va, vyhecoval Fico a spol. fanoušky

Slovensko aktuálně řeší otázku vydání expremiéra Roberta Fica policii kvůli údajnému založení zločinecké skupiny. Na sněmovní hlasování stále nedošlo, ale Fico již naplno mobilizuje své fanoušky. Na prvomájové demonstraci v Nitře se i s jeho velkým přičiněním utrhli ze řetězu. Místopředseda Směru-SD L'uboš Blaha dav vyburcoval ke skandování, že prezidentka Zuzana Čaputová je „americká k**va“ a vulgarismy si neodpustil ani sám Fico.

Na protestní prvomájovou akci strany Směr-SD ve slovenské Nitře dorazily asi na dva tisíce jejích příznivců. A bývalý premiér Roberta Fico je spolu s kolegy dostal rychle do varu.

„Slušný člověk se stal pro tuto vládu obyčejnou opicí. Čím je to větší prostituka, čím větší k**va, čím větší lotr, tím je to větší celebrita,“ prohlásil před svými voliči a fanoušky Fico. Ti jeho slova ocenili potleskem.

Tradičním terčem Fica jsou současná vláda premiéra Eduarda Hegera a prezidentka Zuzana Čaputová. Na demonstraci tak lidi vyzval, že musí společně sesadit vládní kabinet i hlavu státu. „Musíme sundat vládu, musíme sundat prezidentku demokratickým právním způsobem,“ pokračoval slovenský expremiér.

Po něm vystoupil na pódiu jeho stranický místopředseda L'uboš Blaha, který sám sebe označuje za „nejlevicovějšího slovenského poslance“, a který rovněž vyvolává kontroverze svými výroky. „Státní moc mi zakázala říct to nahlas, nemůžu říct pravdu o Čaputové. Povězte to za mě. Je to americká...“ zvolal na demonstraci Blaha, načež dav reagoval odpovědí: „K**va!“ To se několikrát opakovalo.

Vystúpenia predstaviteľov strany SMER-SD pri príležitosti osláv Dňa práce v Nitre

Posted by SMER - SSD on Sunday, May 1, 2022

Blaha: Dav jsem nehecoval, chtěl jsem slyšet „agentka“

Paradoxem je, že Blaha nyní tvrdí, že žádné hecování příznivců Směru, aby uráželi Čaputovou, podle svých slov nekonal. „Všichni unisono (jednohlasně – pozn. red.) tvrdí, že jsem hecoval masy, aby nadávali prezidentce, což je obyčejná lež. Jasně jsem řekl, že mi státní moc zakázala hovořit pravdu o Čaputové. Soud mi zakázal říkat, že je agentka. Takže logicky – když jsem vykřikl ‚americká‘, očekával jsem, že zazní ‚agentka‘,“ dušuje se dnes Blaha.

Kuriózně po demonstraci hovoří europoslankyně a další Ficova stranická kolegyně Monika Beňová. Ta se Čaputové za slova příznivců Směru omluvila, ale sama prý žádné vulgarismy na adresu hlavy státu neslyšela. „Dostala jsem zprávu, že na paní prezidentku zaznívaly nadávky na našem prvomájovém setkání v Nitře. Pokud to tak je, což jsem neslyšela, chci se určitě paní prezidentce omluvit jako žena ženě,“ reagovala Běňová.

Ze záběru demonstrace je ovšem patrné, že stojí v popředí na pódiu, a to i během hecování Blahy, po kterém dav urážel slovenskou prezidentku.

Čaputová: Slušnost je tišší, ale ne slabší

Samotná hlava státu na sociálních sítích napsala, že po akci Směru-SD v Nitře se jí dostává plno podpory. „Nejen pro mě, ale ještě více pro budoucnost Slovenska je důležité, že vám to není jedno. Slušnost je možná tišší a mírnější, ale vůbec ne slabší,“ napsala na Facebooku Čaputová.

Ďakujem za množstvo podpory, ktorú mi od včera posielate. Nielen pre mňa, ale ešte viac pre budúcnosť Slovenska je...

Posted by Zuzana Čaputová on Monday, May 2, 2022

Počínání Ficových příznivců, ale stejně tak burcování Blahy či slova samotného expremiéra, kritizuje celá řada osobností slovenské politiky. Ficův rival a rovněž bývalý předseda vlády, dnes ministr financí a šéf vládního hnutí OLaNO Igor Matovič poznamenal, že Čaputovou nemá rád, ale postavil se za ni. „Hecovat lidi na mítinku, aby jí nadávali do ‚amerických kur*ev‘, jak to přes víkend udělal úchylák Blaha, je podlost nejhlubšího zrna,“ uvedl Matovič.

Současný premiér Eduard Heger se na sociálních sítích tázal, zda mají Fico a jeho lidé vůbec „ještě hranice“. „Trojnásobný premiér Fico se na pódiu usmíval, když dav skandoval vulgarismy na adresu prezidentky. Předtím sám vulgárně nadával. Vykřikoval, že zná pravdu o vraždě Kuciaka. K Ukrajině litoval zabitých Rusů. Robert Fico a jeho s. r. o. je tak hladová po moci, že nemá žádné zábrany,“ napsal Heger.

Od akce v Nitře se posléze distancovalo samotné město prostřednictvím svého primátora Marka Hattase. To, co se v neděli po obědě odehrálo na Svatoplukově náměstí, považuji za neospravedlnitelné pošpinění naší milované Nitry, principů slušnosti, tolerance a porozumění,“ uvedl Hattas, sám člen další vládní strany Za lidi.

Kritikou nešetří ani slovenská média. Například slovenský Denník N vydal komentář, ve kterém publicista Roman Pataj píše, že Fico a spol. svým chováním na mítinku v Nitře nalezli své „nejhlubší dno“.

Fica nepodceňujme, varovala expremiérka Radičová

Sám Fico, který stál v čele slovenské vlády mezi lety 2006–⁠2010 a poté od roku 2012 až 2018, je ostrým jazykem a vulgaritami proslulý. Několikrát například novináře označil za „idioty“ nebo „prostitutky“. To v rozhovoru pro CNN Prima NEWS před časem připomněla i bývalá Ficova rivalka a expremiérka Iveta Radičová.

Na druhou stranu však tehdy varovala, že Fico ani po volební porážce v roce 2020 a odchodu části svých lidí do nové strany Petera Pellegriniho Hlas-SD, který Slováci často parodicky označují za „Směr 2“, neřekl poslední slovo. „Nepodceňujme ho. Za těch 12 let si vytvořil podpůrnou síť až pracovně-právně závislých lidí na konkrétní vládě,“ řekla v rozhovoru Radičová.

Využívání policie i vytvoření zločinecké skupiny

Ficův největší problém aktuálně tkví v jeho možném vydání k vazebnímu stíhání. Čelí totiž podezření, že společně se svým exministrem vnitra Robertem Kaliňákem a dalšími dvěma obviněními zneužíval slovenskou policii či finanční správu k vlastnímu užitku a potlačování svých odpůrců. Podle vyšetřovatelů měli dokonce vytvořit zločineckou skupinu.

Kaliňáka již policisté zadrželi a drží jej ve vazbě. Fica chtějí do vazebního stíhání také, protože se podle svých slov obávají, že by na svobodě mohl ovlivňovat svědky. Prokuratura již zaslala do Národní rady (slovenský parlament – pozn. red.) žádost o jeho vydání.

Hlasování o Ficově vydání je na programu současné 65. schůze, ale zatím není jasné, kdy k němu dojde. V prvním kole rozpravy totiž za dva dny vystoupila jen desítka poslanců a to především z Ficovy strany. Expremiér a jeho Směr-SD se snaží co nejvíce zpomalit projednávání. Zákonodárci si tak během úterního jednání schválili, že jednat můžou i po 19:00, kdy běžně jednací den končí. Očekává se tak, že minimálně v úterý budou slovenští poslanci diskutovat do dlouhé noci.

Tagy: