Jsem hipík, zdrhnul bych: Vlast by šla bránit jen čtvrtina Čechů, většina bojovat odmítá

Češi a obrana státu

Co bychom dělali, kdyby někdo napadl Česko? Otázka, kterou si v poslední době klade čím dál víc lidí. Bojovat a bránit vlast by v takovém případě podle nejnovějších průzkumů chtěla ale sotva čtvrtina z nich. I armáda uznává, že ochota Čechů bojovat je nízká, přestože od začátku války na Ukrajině narostla.

Když začala válka na Ukrajině, měl jeden z Čechů jasno. Okamžitě se rozhodl, že vstoupí do armády. Jenže nepochodil. „Zvažoval jsem, a to i před válkou. Náborové zdravotní testy a psychotesty jsou tak náročné, že ani napotřetí mě nevzali,“ popsal.

I tak se snaží být připraven. „Řeším to provizorně, dělám svůj vlastní zbrojní průkaz,“ uvedl. Jenže podobných lidí je v republice menšina. Podle průzkumu společnosti NMS Market Research by ji v případě napadení aktivně bránilo jen 24 % Čechů. Přes 60 % by dokonce bojovat úplně odmítlo.

„Nechci bojovat, protože jsem pacifista a hipík a nemám rád obecně násilí,“ popsal jeden z dotazovaných v anketě CNN Prima NEWS. „Asi jo, šel bych ji bránit. Určitě jako vlastenec, to je jasný,“ uvedl další. „Je to naše země a musíme ji nějak ochraňovat,“ sdělil další dotazovaný. „Ne, zdrhnul bych,“ má jasno jiný dotazovaný.

„Jde o důsledek desítek let, kdy občané České republiky žili v přesvědčení, že jim nehrozí velké nebezpečí a válka je vzdálený koncept. Zároveň si obyvatelstvo zvyklo na to, že máme dobře vycvičenou profesionální armádu,“ podotkl mluvčí ministerstva obrany Jakub Fajnor.

Přestože se přímo k bojování většina Čechů staví odmítavě, nějak pomoct by jich chtěla většina. „Oprašuji si ruštinu, abych dokázal ve věcech, které umím, což jsou jazyky, pomáhat,“ sdělil jeden z dotazovaných v anketě CNN Prima NEWS. „Asi bych mohl nastoupit do nějaké podpůrné služby,“ řekl další dotazovaný.

Zájem o obranu Česka je ale větší než dřív

Vládní i opoziční politici ale upozorňují, že i přes nelichotivou statistiku je zájem Čechů o obranu země větší než kdy dřív. „Od propuknutí krize na Ukrajině se zvýšil minimálně desetinásobně zájem našich spoluobčanů o službu v aktivních zálohách,“ uvedl Lubomír Metnar (ANO). „I v současné době, dva měsíce od začátku války, je ten zájem několikanásobný,“ dodal Fajnor.

V armádě momentálně slouží zhruba 26 tisíc profesionálních vojáků, které doplňuje tři a půl tisíce aktivních záložáků. Do osmi let by armáda počty ráda navýšila na dohromady zhruba 40 tisíc.

Tagy:
válka armáda Ukrajina CNN Prima NEWS ANO 2011 Lubomír Metnar Česko Ministerstvo obrany České republiky ruská invaze na Ukrajinu NMS Market Research