Vojáci KLDR se omylem ocitli na špatné straně hranice. Došlo na výstřely, s sebou měli krumpáče

Demilitarizovaná zóna mezi Jižní a Severní Koreou

Vojáci KLDR překročili hranici

Severokorejští vojáci v neděli krátce překročili hranice s Jižní Koreou, jejíž armáda na to reagovala varovnými výstřely. V úterý to podle agentury AP oznámil jihokorejský generální štáb. KLDR předtím vypustila na území svého jižního souseda stovky balonů s odpadem.

Několik severokorejských vojáků, kteří se věnovali blíže neurčeným pracím na severní straně hranice, v neděli krátce překročilo vojenskou demarkační linii. U sebe měli stavební nářadí a někteří byli ozbrojeni. Na své území se vrátili, když jihokorejská armáda několikrát varovně vystřelila a spustila varovné vysílání.

ČTĚTE TAKÉ: Odveta za odpadky z KLDR. Jihokorejští aktivisté vyslali na sever balóny s letáky i K-popem

Žádné další podezřelé aktivity KLDR neprováděla, uvedla jihokorejská armáda. Severokorejští vojáci podle ní zřejmě nepřekročili hranici úmyslně, protože tak učinili v zalesněné oblasti, kde není jasně viditelné značení.

Bližší informace armáda v Soulu neposkytla, podle jihokorejských médií se však incident týkal asi 20 až 30 severokorejských vojáků, kteří pravděpodobně zabloudili. U sebe měli například krumpáče.

Demilitarizované pásmo mezi oběma zeměmi je dlouhé 248 kilometrů a široké čtyři kilometry. Jde o nejvyzbrojenější hranici na světě, píše AP; na obou stranách střeží podminované ploty z ostnatého drátu vojáci. Jde o dědictví války z let 1950 až 1953. Obě země jsou od té doby de facto ve válečném stavu, protože konflikt skončil jen příměřím, nikoliv podpisem mírové smlouvy.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nemáme v úmyslu vyhnout se válce, Jižní Korea je nepřítel číslo jedna, řekl vůdce KLDR

Tagy: