Odveta za odpadky z KLDR. Jihokorejští aktivisté vyslali na sever balóny s letáky i K-popem

Jihokorejští vojáci odklízí odpadky ze severokorejských balónů.

Kauza s balony plnými výkalů

Bitva balónů na společné hranici Severní a Jižní Koreje pokračuje. Poté, co Pchjongjang poslal na jih balóny naplněné odpadky i exkrementy, nasměrovali jihokorejští aktivisté na sousední zemi své vlastní „vzkazy“. Tentokrát naplněné penězi, televizními pořady a svébytným kulturním výdobytkem – takzvaným K-popem.

Jen minulou neděli do Jižní Koreje přiletělo asi 600 balónů. V taškách, které na nich byly přivázané, nalezli jihokorejští vojáci plastové odpadky, cigaretové nedopalky a také exkrementy. Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat.

ČTĚTE TAKÉ: Čínský podvod na turisty. Nejvyšší vodopád v zemi napájí trubka, park se hájí počasím

„Posíláme peníze, léky, fakta, pravdu a lásku,“ uvedl představitel skupiny Bojovníci za svobodnou KLDR Park Sang-hak. Podle americké CNN jihokorejští aktivisté v pytlích na nafukovacích balóncích vyslali například 200 tisíc protirežimních letáků a také pět tisíc USB disků. Na nich se skrývá jejich tajná zbraň – nahrávky korejského popu, zkráceně K-popu.

Nahrávky nejznámějších představitelů tohoto hudebního žánru mají tvrdě kontrastovat s každodenní šedí, ve které se utápí životy Severokorejců. K-pop se těší nevídané popularitě nejen v Jižní Koreji a jeho nejvýraznější tváře a skupiny vládnou hitparádám i v zahraničí.

„V pytlích se nachází také fotografie přístavních měst, mrakodrapů a podobně. To všechno, aby lidé viděli, jak se žije mimo Severní Koreu. Nicméně situace je kvůli tomu poměrně vypjatá,“ informoval reportér CNN Mike Valerio.

Na rozdíl od balistických střel vypalovaných ze Severní Koreje do okolních moří tyto balónky neporušují žádné rezoluce Rady bezpečnosti OSN. To ale neznamená, že by přispívaly ke klidu. I podobné vyměňování názorů může mít dopad na život obyčejných lidí. Při zvyšování napětí může například jihokorejská armáda z bezpečnostních důvodů zabrat půdu, kterou v blízkosti demilitarizované zóny místní obdělávají.

V rámci společného vojenského cvičení Jižní Koreje a Spojených států se uprostřed rostoucího napětí na Korejském poloostrově vznesl během tohoto týdne do vzduchu také americký nadzvukový bombardér B-1B, uvedla agentura AP.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Morbidně obézní miss Alabamy? Nezdravý příklad dětem, píší lidé. Poslala jim laskavý vzkaz

Tagy: