Voják za polárním kruhem, učitel a zemědělec. Kdo je Tim Walz, viceprezident Harrisové?

Kamala Harrisová a její viceprezident Tim Walz

Boj o bílý dům nabírá obrátky

Demokratická kandidátka na prezidentku Kamala Harrisová si za svého možného viceprezidenta vybrala guvernéra Minnesoty Tima Walze. Jedná se o překvapivou volbu, protože jeho konkurenti byli v kampani více výrazní. Walz život zasvětil armádě, pedagogice a zemědělství. Teď se může stát nejmocnějším mužem v USA.

Mohl to být guvernér Pensylvánie Josh Shapiro. Nebo arizonský senátor Mark Kelly. Kandidátka na prezidentku USA Kamala Harrisová si ale nakonec po týdnech spekulací vybrala na pozici možného viceprezidenta guvernéra Minnesoty Tima Walze.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Harrisová si vybrala viceprezidenta. Záda jí bude krýt guvernér Minnesoty Tim Walz

Šlo o překvapivé rozhodnutí, protože hlavním favoritem byl Shapiro. Harrisová nakonec dle svých slov dala na osobní dojem. Informovala o tom americká CNN. Teď bude mít Harrisová po boku muže, který dokáže zacílit na konzervativní i progresivistické voliče.

Život v armádě

Walzovi je 60 let a pochází z Nebrasky. Vyrůstal na venkově, podobně jako viceprezident Donalda Trumpa J. D. Vance, proto dokáže pochopit potřeby chudších Američanů ze zemědělských oblastí státu.

Walz brkná na strunu konzervativnějších voličů také svou podporou válečných veteránů. Sám strávil v armádě dlouhých 24 let. Působil hned v několika posádkách po celých Spojených státech a také v oblastech polárního kruhu.

List The New York Post ale upozornil, že někteří veteráni Walze kritizují za to, že svou vojenskou kariéru přefukuje. I přes svou dlouhou službu totiž Walz nikdy nebyl v ostrém boji a svou jednotku údajně opustil krátce před nasazením v Iráku.

Po odchodu z armády pracoval Walz jako učitel zeměpisu na střední škole v Minnesotě. Koučoval také fotbalový tým. Pak začala jeho kariéra politika. Do Kongresu se dostal v roce 2007 a rozhodl se tam uplatnit své dosavadní zkušenosti. Zastával funkci v zemědělském výboru a také ve výboru pro záležitosti veteránů.

V roce 2018 se stal Walz guvernérem Minnesoty a funkci zastává dodnes. Prosazoval progresivní program, který zahrnuje bezplatné školní stravování, boj proti změně klimatu či prosazování nižších daní pro střední třídu a rozšíření placené dovolené. V minulosti také podporoval právo na držení zbraní.

Trump už se do Walze obul

Ačkoli je v médiích Walz označován jako centrista, s Harrisovou se shoduje i na progresivistických tématech. Je kupříkladu silným zastáncem práva na potrat a podporovatelem LGBT+ komunity, čím se liší od svých republikánských soků. Trumpova viceprezidenta J. D. Vance ostatně Walz nazval „podivínem“.

Už i Trumpův tábor se ale vůči Walzovi ohradil. A to velmi ostře.

„Tim Walz by byl nejhorším prezidentem v historii. Ještě horší než nebezpečně liberální a křivá Kamala Harrisová. Je tak špatný, rozpoutá peklo na zemi a otevře naše hranice těm nejhorším zločincům, jaké si lze představit,“ prohlásil Trump. Upozornila na to agentura Reuters.

K Trumpovi se přidal i J. D. Vance. „Největším problémem výběru Tima Walze není Tim Walz sám. Jde o to, co to vypovídá o Kamale Harrisové, že když dostane příležitost, ohne koleno před nejradikálnějšími elementy své strany,“ uvedl kandidát na viceprezidenta z republikánského tábora, který by se s Walzem měl teoreticky utkat v debatě viceprezidentů.

VIDEO: Potvrzeno. Do voleb půjde Harrisová, v hlasování o nominaci získala 99 % hlasů demokratů

Tagy:
kandidát viceprezident Tim Walz USA Donald Trump Kamala Harrisová Americké volby 2024 J. D. Vance