Když udeří čtyři krize najednou. Proč trhy v létě decimuje střemhlavý pád a jak reagovat?

Světové trhy v posledních dnech potkal významný propad, do červených čísel padaly akcie, ale i kryptoměny. V jeden moment totiž na investory dolehly čtyři různé krize – strach z recese v USA, obava ze splasknutí AI bubliny, zhoršující se geopolitická situace a krize v Japonsku. Experti pro CNN radí, jak reagovat.

Pro globální trhy to není dobré léto. Křivky grafů amerických, evropských i asijských akcií se lámou a padají dolů. Některé trhy potkal nejhorší kolaps od minulého století. Investoři utíkají především z technologických titulů, které doposud trhům kralovaly. Výprodej potkal také kryptoměny a komodity v čele s ropou. Lidé naopak přesměrovali pozornost na klidnější dluhopisy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Slabá Amerika, válka na obzoru a AI bublina. Trhy se hroutí a panikaří nejvíce od covidu

Proč teď? Léto obyčejně patří v tržním cyklu k těm klidnějším obdobím, jenže letos investory vyrušil z dovolené příchod čtyř různých krizí.

  • Americká recese – Největším strašákem investorů je možnost, že by největší globální ekonomika spadla do recese. Ekonomové Goldman Sachs podle CNN předpovídají pravděpodobnost takového scénáře na 25 procent. Výhledy se zhoršily poté, co vyšla najevo nová data o nezaměstnanosti a slabé tržní výkonnosti v USA.
  • AI bublina – Další obava, která se už propisuje do trhu, je spojená s umělou inteligencí. Investoři mají strach, že ne všechny projekty spojené s AI budou skutečně tak zázračné, jak jejich autoři tvrdí. Po prvotní mánii nastává fáze vystřízlivění a společnosti musí dokázat, že jejich AI nástroje skutečně vedou k vyšším ziskům a vyšší efektivitě práce.
  • Strach z další války – Zmíněné vlivy se navíc potkaly se stále se zhoršující geopolitickou situací. Po eskalaci konfliktu mezi Izraelem a Hamásem hrozí, že se do války zapojí také Libanon nebo Írán. Což by do epicentra bojů vtáhlo i další mocnost. A války trhům nesvědčí, tedy alespoň na svém počátku.
  • Japonské překvapení – Další příčinu současné krize na trzích je zapotřebí hledat v Japonsku. Tamní měna – jen – je totiž u investorů hodně populární kvůli nízkému úročení. Jenže japonská centrální banka v době, kdy ostatní země naopak povolují měnovou politiku, nečekaně zvedla úrokové sazby, což způsobilo další paniku a výprodej akcií, uvedl list The New York Times.

Co při pádu dělat?

Vzestupy a pády jsou něčím, co k trhům patří. Třebaže je současná krize možná největší od příchodu covidu, je pravděpodobné, že se trhy dříve nebo později oklepou. Vzhledem k neustálé inflaci a znehodnocování peněz totiž mají akciové trhy dlouhodobou tendenci růst.

Prodělá jen ten, kdo v době pádu neudrží nervy a začne své investice ve ztrátě prodávat. Odborníci proto radí zachovat chladnou hlavu.

„Nevěnujte tomu pozornost. Nevěnujte tomu pozornost. Nevěnujte tomu pozornost. Běžte si přečíst knížku,“ uvedl pro CNN Mark Zandi, hlavní ekonom investiční společnosti Moody's. „Vzestupy a pády jsou součástí trhu,“ dodal.

Jisté známky oživení ostatně byly patrné už v úterý. V lehkém plusu se probudil evropský akciový index Euro Stoxx 50 a oklepávají se i japonské trhy. Malý restart potkal i americké akcie, na plné zotavení se ale zřejmě bude čekat delší dobu.

VIDEO: Lídr Hamásu Haníja je po smrti. Nepřežil letecký útok na jeho rezidenci v Íránu

Tagy: