Vojtěch neustoupí. Vyhlášku o povinném očkování vydám podle plánu, vzkazuje nové vládě

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)

Nastupující vláda pod vedením lídra koalice Spolu Petra Fialy (ODS) zruší paragraf vyhlášky, která udává povinné očkování proti covidu lidem nad 60 let. Dosluhující ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), jehož resort vyhlášku připravil, ale redakci CNN Prima NEWS zdůraznil, že dokument vydá podle plánu.

„Pokud by se opravdu jednalo o povinnost očkování pro lidi nad 60 let, za celou pětikoalici říkám, že bychom to odmítli,“ uvedl v sobotu předseda lidovců a kandidát na ministra práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Dosluhující ministr zdravotnictví Adam Vojtěch řekl, že to klidně udělat mohou, on si ale stojí za svým. „Vyhlášku vydám podle plánu. Je to správná cesta, jsem ministr zdravotnictví a nesu zodpovědnost. Až bude ministr někdo jiný, nastaví pravidla, jak uzná za vhodné. Když se podíváme do západních zemí od nás, kam bychom měli spadat, podpořili to v Německu, Rakousku nebo Itálii. Držíme s nimi kurz a nevidím důvodu ustupovat. Nový ministr ale bude moci vyhlášku upravit,“ konstatoval v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Vyhlášku o povinném očkování, která má platit od března příštího roku, ministerstvo odeslalo do legislativní rady vlády. Příští týden by měla vyjít ve Sbírce zákonů. Bude se týkat zdravotníků, zaměstnanců v sociálních službách, vojáků a složek integrovaného záchranného systému. Očkovat se mají také strážníci městské policie, dobrovolní hasiči, medici nebo studenti zdravotnických škol. Povinnost bude platit i pro lidi nad 60 let, s čímž nesouhlasí ani vakcinologická společnost.

Pokud některé profesní skupiny budou s povinným očkováním v jejich oblasti souhlasit, nový kabinet jim vyjde vstříc. Jurečka na ČT kritizoval současnou vládu, že neudělala dost při přesvědčování lidí, aby se nechali očkovat.

Tagy: