Vojtěch: Obchody už zavírat nebudeme. Třetí dávka je pojistkou pro podzim

Adam Vojtěch

Obchody, divadla a další místa se již kvůli koronaviru nebudou zavírat. Ve vysílání úterního pořadu Nový den to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). I ten nejpesimističtější scénář nadcházejícího podzimu podle něj nedosáhne podobných přírůstků nakažených jako loni ve stejnou dobu. Šéf resortu zdravotnictví zmínil, že přinejhorším se očekává maximálně 70 procent infikovaných v porovnání s loňským podzimem.

Ministerstvo zdravotnictví má připraveny tři scénáře vývoje pandemie na nynější podzim. Ty Vojtěch označil za optimistický, realistický a pesimistický. V případě posledního a nejhoršího možného scénáře by podle Vojtěcha nemělo dojít k opakování loňského podzimu co do počtu nakažených. „Pesimistický počítá se zhruba 70 procenty případů v porovnání s podzimní či zimní vlnou,“ řekl ve vysílání Vojtěch.

Šéf resortu zdravotnictví podle svých slov nepočítá s tím, že by čísla měla být znovu natolik vysoká, aby došlo k zavírání obchodů, divadel a podobných akcí.

Je však klidně možné, že k jistým restrikcím přece jen dojde. „Co se může stát, je, že budou zrušeny nějaké hromadné akce,“ zmínil Vojtěch s tím, že mohou být přijata i přísnější pravidla u ochrany dýchacích cest. „Zatím se nám však potvrzuje spíše optimistický scénář,“ doplnil.

Ve vysílání CNN Prima NEWS hájil užití třetí dávky vakcíny proti koronaviru. Ta by podle něj měla mířit zejména k lidem vyššího věku a těm, co mají oslabenou imunitu. Vakcína je podle odborníků u takových lidí účinná jen po velmi omezenou dobu, podle odhadů pouze osm měsíců. „Proto ji doporučujeme. Je to určitá pojistka před nadcházejícím podzimem, že tyto skupiny nebudou ohroženy covidem,“ řekl Vojtěch.

Třetí dávka nejohroženějším. Dojde na čtvrtou?

Třetí dávka by podle něj měla do budoucna stačit. „Není to tak, že by za pár měsíců měla přijít čtvrtá dávka,“ dodal ministr. Ten prý ani nezvažuje, že by očkování bylo u určitých lidí povinné.

Do budoucna chce podle svých slov i nadále přesvědčovat ty z Čechů, kteří se stále nenaočkovali. Aktuálně je podle Vojtěcha naočkováno až 90 procent lidí z nejstarší skupiny populace. „Nemyslím, že toto číslo je nízké, ale každý naočkovaný senior je důležitý,“ uvedl.

Za podstatnou považuje roli praktických lékařů. „Chceme jim dát větší prostor nejen u třetích dávek, ale i u prvních,“ dodal Vojtěch ve vysílání CNN Prima NEWS.

Tagy: