Vojtěch: Prymulovu schůzku v restauraci nechápu, na ministerstvo se určitě nevrátím

Adam Vojtěch

Rozhovor s Adamem Vojtěchem

Exministra zdravotnictví Adama Vojtěcha prý zarazilo, že se jeho nástupce Roman Prymula (oba za ANO) účastní oficiálních schůzek mimo ministerstvo. Ministr zdravotnictví má podle jeho soudu příkladně dodržovat nařízení, která sám vydá. Vojtěch pro CNN Prima NEWS také řekl, že on sám se do čela resortu určitě nevrátí.

„Samozřejmě je to nešťastná věc, bezesporu. V této době, kdy ta situace je velmi senzitivní a jsou zaváděna velmi restriktivní opatření, tak je nutné je dodržovat,“ řekl Vojtěch pro CNN Prima NEWS k Prymulově noční schůzce v pražské restauraci, přestože tyto podniky měly mít dle vládního nařízení zavřeno.

Místo schůzky exministr nechápe. „Také mě to zarazilo, protože já jako ministr zdravotnictví jsem oficiální schůzky měl primárně na ministerstvu zdravotnictví, které má ministr k dispozici 24 hodin denně 7 dní v týdnu, kdykoliv je potřebuje. Měli jsme často schůzky ve 2:00 či 3:00 ráno, když bylo potřeba v té nejkrizovější situaci. Takže nevím, proč to neproběhlo na ministerstvu zdravotnictví,“ dodal Vojtěch.

Ministr zdravotnictví by podle něj měl jít v dodržování opatření příkladem. „Samozřejmě ministr zdravotnictví, který je hlavou a tváří těch opatření, který je prosazuje, musí být nejlepší z nejlepších,“ řekl exministr s tím, že u Prymuly k tomu bohužel nedošlo.

V průběhu pátku se na povrch dostala i jména možných Prymulových nástupců. Patří mezi ně současný náměstek na ministerstvu zdravotnictví Aleksi Šedo, epidemiolog Rastislav Maďar či dětský hematolog Jan Blatný, který byl krátce po poledni na Úřadu vlády ČR.

„Obecně by bylo dobře, aby tam šel člověk, který bude aspoň trochu znát chod resortu zdravotnictví, protože skočí takzvaně do vody, nebude mít 100 dnů hájení,“ řekl Vojtěch CNN Prima NEWS.

Prymula: Já rezignovat nehodlám

Poté, co vyšla najevo noční akce Romana Prymuly, které se účastnil i první místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, se na něj snesla vlna kritiky. K té se posléze připojil i premiér Andrej Babiš (ANO), který Prymulu dopoledne vyzval k rezignaci, jinak pohrozil, že jej odvolá sám. Následovala tisková konference Prymuly, který prohlásil, že nařízení neporušil a rezignovat nehodlá.

Babiš odpoledne zajel za prezidentem Milošem Zemanem s návrhem na ministrovo odvolání. Novinářům po jednání řekl, že prezident sice měl ohledně odvolání Prymuly pochyby, ale Babišovi vyhoví. S novým kandidátem, kterého zatím premiér tají, se má sejít v úterý a podle Babiše by již ve čtvrtek mohl úřad převzít. Do té doby zůstane ministrem zdravotnictví Roman Prymula.

Tagy: