Adam Vojtěch: V létě jsme nepochybili, první vlnu zvládlo Česko nadstandardně

Adam Vojtěch v pořadu K věci

K věci 31.12.2020

Pandemii jsme v létě rozhodně nepodcenili, prohlásil exministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). V pořadu K Věci na CNN Prima NEWS současný poslanec, který byl jednou z hlavních tváří jarní vlny epidemie, dále uvedl, že podzimní koronavirová situace je v Česku daleko horší než ta z první poloviny roku. Vojtěch se vyjádřil i o vztahu ke svému nástupci Romanu Prymulovi (za ANO) a premiérovi Andreji Babišovi (ANO).

„Jarní část pandemie jsme zvládli nadstandardně, zejména v porovnání se zeměmi, které tehdy měly špatnou situaci a teď ji mají znovu. Je ale pravdou, že v podzimní části, během které jsem rezignoval, byla situace horší,“ řekl pro CNN Prima NEWS Vojtěch, který na post šéfa zdravotnického resortu rezignoval 21. září.

Vojtěch tak byl ministrem i v létě, kdy přišlo velké rozvolnění protikoronavirových opatření. To mnozí odborníci a politici považují za odstartování druhé vlny pandemie a postup vládě vyčítají. „Určitě jsme nic nepodcenili a není pravda, že bychom si dali prázdniny. My jsme se poctivě připravovali na druhou vlnu a já byl z těch, kteří říkali, že druhá vlna může přijít. Je pravdou, že něco se mohlo urychlit a udělat lépe,“ vysvětlil exministr.

Vojtěch také nastínil, jak zvládal kritiku, která se na něj občas valila ze strany veřejnosti, odborníků a opozičních politiků. „Nebylo vždy snadné kritiku zkousnout. Já jsem typ člověka, který si věci bere možná až příliš k srdci. To občas není optimální. Věřil jsem, že jsme dělali maximum možného a občas mi nepřišla kritika oprávněná,“ uvedl Vojtěch s tím, že právě kritiku a občasné vtípky nebo karikatury musí politik umět snášet.

Nákupy ochranných pomůcek v Číně se můžou vymstít

Za nejtěžší věc, kterou během svého fungování ve vládě zažil, označil Vojtěch situaci, kdy v Česku nebyl dostatek ochranných pomůcek. „Měli jsme stovky telefonátů od zoufalých zdravotníků. V rámci možností jsme situaci vládli dobře, začátek byl ale složitý. Pomůcky se ale podařilo zajistit,“ prohlásil Vojtěch.

Podle něj Evropa poznala, že není v době příchodu nějaké krize soběstačná, a pokud by se podobná situace někdy opakovala, může se starému kontinentu vymstít, že musí nakupovat pomůcky například z Číny nebo jiných zemí třetího světa.

Vojtěch dále popsal, jaký měl vztah se svým nástupcem Romanem Prymulou. „Byl mým náměstkem přes dva roky, celou dobu spolupráce fungovala dobře. Je ale pravdou, že některé jeho výroky byly takové, že spolupráce by pokračovat nemohla. To, že mě nahradil, vnímám profesionálně. Pan premiér potřeboval vyměnit ministra ze dne na den, takže profesor Prymula byl logickou volbou,“ prozradil Vojtěch.

Důvodů pro jeho rezignaci bylo prý několik. „Samozřejmě kritika veřejnosti a také opozice říkala, že je potřeba nový přístup. Celkově jsem se ale necítil dobře,“ uvedl Vojtěch. Během pandemie prý spal například čtyři hodiny denně. Rezignace podle něj byla dobrovolná a spekulace, že byl pod nátlakem premiéra Andreje Babiše, nejsou pravdivé.

Scénka s Babišem mi příjemná nebyla

Vojtěch se vyjádřil také k památné březnové „scénce“ s předsedou vlády, kdy Babiš slovy „nebuďte slušnej, řekněte jméno“ Vojtěcha nabádal, aby prozradil zdroj mylné informace, když prohlásil o jedné lékařce ze soukromé laboratoře, že se v Nemocnici Na Bulovce nakazila koronavirem.

„S odstupem se na to člověk dívá jinak. Samozřejmě nikdo by se v tom okamžiku necítil dobře, byl to přímý přenos a já nečekal, že se něco takového odehraje. Já jsem z toho asi nevyšel dobře, nebyl to příjemný pocit. Nakonec to ale docela zlidovělo, byla to jedna ze scének, ale nic zásadního pro průběh pandemie,“ vzpomínal Vojtěch. Babiš poté na veřejnosti vysvětlil, jak svůj výrok myslel, což Vojtěchovi stačilo a dál to s premiérem neřešil.

Rok 2020 bere Vojtěch jako jeden z nejtěžších ve svém životě. Jedním z největších oříšků, který exministr řešil, byly problémy s trasováním a chytrou karanténou. „Je pravdou, že nárůst případů byl tak razantní, že ani systém nečekal takový nárůst z týdne na týden,“ okomentoval Vojtěch podzimní situaci, kdy hygienické stanice nestíhaly nápor pacientů a vázlo také trasování kontaktů.

V politice končím, je potřeba se posunout dál

„Už před létem jsme schválili plán na podporu hygienických stanic a navýšili kapacity testování. Bylo to dostatečné v průběhu léta a byly rezervy, jak budeme posilovat počty trasování, nastala pomoc armády nebo mediků. Představa, že se dá vše zvládnout trasováním a chytrou karanténou neplatí, protože i takové Německo je v současnosti v kompletním lockdownu. Faktem ale je, že hygienická služba nebyla připravena,“ přiznal Vojtěch.

V pořadu K Věci také potvrdil, že v dalším volebním období už na post poslance kandidovat nebude. „Stačilo mi to. Už před delším časem jsem oznámil, že kandidovat nebudu. Je to otázka zkušeností s politikou jako takovou a ne s hnutím ANO. Práci jsem dělal rád, ale je potřeba se posunout dál,“ vysvětlil Vojtěch.

Rozhovor Marie Bastlové s Adamem Vojtěchem si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: