Neschopný ministr, sepsul Kubek Vojtěcha kvůli odměnám. Nic o tom neví, reagoval exministr

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)

Hostem pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS byl bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Jak hodnotí současnou situaci kolem pandemie koronaviru? A v jakém režimu podle něj budou probíhat Vánoce v Česku?

Exministr v pořadu 360° Pavlíny Wolfové prohlásil, že druhou vlnu pandemie koronaviru očekával spíše až v průběhu října. „Překvapila mě rychlost. Od května či června jsem říkal, že druhá vlna přijde, osobně jsem však očekával, že přijde s vlnou respiračních chorob v průběhu října,“ řekl Vojtěch.

Podle něj prý asi nikdo nečekal, že by druhá vlna na Čechy dolehla tak rychle a intenzivně. Pochybení na své straně však odmítá. „Udělali jsme maximum možného s týmem Chytré karantény a armádou,“ sdělil bývalý šéf ministerstva zdravotnictví s tím, že deklaraci opozice, že v létě byli vládní představitelé a zaměstnanci resortu na dovolené a nic nedělali, nepovažuje za férovou.

Letní rozvolňování opatření obhajoval Vojtěch tím, že se situace zlepšovala a byly hlášeny jen desítky případů denně. Některé regiony neměly v denních aktualizacích dokonce jediného nakaženého. Exministr však připustil, že například v otázce nošení roušek na některých místech se mohlo rozhodnout jinak. „Je možné, že roušky jsme mohli zavést,“ řekl Vojtěch v pořadu 360° Pavlíny Wolfové s dovětkem, že i v okolních zemích se rozvolňovalo, ale nyní v nich počty nakažených stoupají.

To, co říká pan Kubek, je naprostý nesmysl. Je vidět, že o tom nic neví, a nikdy se o to moc nezajímal, ani na jaře

Bývalý ministr reagoval také na ostrou kritiku od Milana Kubka ohledně vyplácení odměn lékařům, kteří stáli v první linii během jarní vlny pandemie. Prezident České lékařské komory označil Vojtěcha za „nepříliš schopného ministra“ a celou záležitost za „nevýslovnou trapnost“. „Je skutečně chucpe, jak se říká, to, že my jsme uprostřed boje s druhou vlnou a ti, kteří bojovali v té vlně první, ještě nedostali peníze dodnes,“ nebral si servítky Kubek.

„To, co říká pan Kubek, je naprostý nesmysl. Je vidět, že o tom nic neví, a nikdy se o to moc nezajímal, ani na jaře,“ reagoval Vojtěch s tím, že lékařům, kteří se starali o covidové pacienty, přišly peníze od nemocnic už na jaře. Proč ostatním zdravotníkům dorazily odměny až v listopadu, zdůvodňoval Vojtěch složitou byrokracií. „My jsme poté museli vypsat dotační program, protože to má nějaká rozpočtová pravidla. Ten dotační program musel takzvaně viset 30 dní. Do něj se mohly hlásit všechny nemocnice, těch žádostí bylo asi 300. Osmdesát procent žádostí mělo nějaké chyby, takže se musely opravovat a pak se ty peníze mohly vyplatit,“ vysvětlil exministr.

Blatného PES je vylepšením jarního systému, říká Vojtěch

Aktuální ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) má v plánu během pátku podrobně představit nový Protiepidemický systém, zkráceně PES. Podle Vojtěcha se však nejedná o nic nového, ale pouze o vylepšení systému, který existoval již na jaře. „Díky tomu, že je nyní více dat, se ten systém stále vylepšuje,“ řekl Vojtěch a vysvětlil, že během jarní vlny pandemie takové množství dat k dispozici nebylo.

K samotné postavě Blatného Vojtěch uvedl, že jej potkal na odborné konferenci, ale moc ho neznal. „Když to vzal (post ministra zdravotnictví), nabídl jsem mu pomoc,“ řekl bývalý šéf resortu s tím, že Blatného považuje za člověka, který situaci zvládá, a nemá k němu výhrad.

Svoji misi na ministerstvu zdravotnictví již pokládá za uzavřenou. „Je tam odborný aparát, který se po mém odchodu prakticky nezměnil,“ řekl bývalý šéf resortu, v jehož čele jej ke konci září nahradil epidemiolog Roman Prymula. Ten však po skandálu, kdy byl v noci v restauraci, přestože podle vládních pravidel mají být tyto podniky zavřeny, ve funkci také skončil.

Prouza: Vláda opatření rozvolnila, aby měla lajky na Facebooku

Prezident Svazu průmyslu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza následně Vojtěchova slova v pořadu 360° Pavlíny Wolfové okomentoval. „Druhá vlna byla rychlá, protože jsme přes léto zahodili všechna opatření,“ řekl Prouza a připomněl, že v Německu či Rakousku lidé v letních měsících i nadále roušky nosili. „U nás opatření rozvolnili jen proto, aby vláda měla dost lajků na Facebooku,“ dodal prezident Svazu průmyslu a cestovního ruchu.

Prouza připomněl i situaci ze srpna, kdy Vojtěch napřed vystoupil před novináři s tím, že od začátku září se budou nově nosit roušky například v restauracích či kadeřnictvích, ale následně po schůzce s premiérem Andrejem Babišem (ANO) od opatření ustoupil. „To byla zbabělost Adama Vojtěcha, který ustoupil svému premiérovi,“ řekl k obratu Prouza.

Tagy: