Hořejší: Odpustil bych testování žáků, jejichž rodiče to odmítají. Nic by se nestalo

Václav Hořejší

Imunolog Hořejší o aktuální situace

Hranice 75 procent očkovaných je stanovena libovolně. Jedná se už totiž o velké číslo. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl imunolog Václav Hořejší. Prohlásil také, že by ve školách odpustil testování na koronavirus u dětí, jejichž rodiče to odmítají.

Celková čísla nemocných znepokojivě rostou. Existují proto obavy, aby se neopakovala situace z loňského podzimu. „Jsem přesvědčený, že nás nic podobného nečeká. Máme hodně lidí očkovaných, velká část naší populace je promořena. Dnešní populace je úplně jiná než před rokem,“ uvedl Hořejší. „Když člověk virus prodělal a nechá se ještě očkovat alespoň jednou dávkou, je na tom úplně nejlépe a má super ochranu,“ pokračoval imunolog.

Počkejme ještě několik týdnů

„To, že je někdo pozitivní na virus, není nic tak hrozného. Důležité je, zda je nemocný. I v populaci, která je hodně chráněna protilátkami, může být případů pozitivit docela hodně, ale naprosto minimální počet těchto lidí je skutečně nemocných,“ uvedl Hořejší. „Počkejme ještě několik týdnů. Pokud budou stoupat počty nakažených, a ne významně hospitalizovaných nebo úmrtí, musí se vyvodit závěry – přistoupit k něčemu podobnému jako Velká Británie a zrušit opatření, která potom jsou trochu nadbytečná. Do té doby by se ale mělo dodržovat vše, co je stanoveno,“ dodal imunolog.

Testování na školách ukázalo, že do lavic se vrátilo jen minimum dětí s covidem. Jednalo se o 111 případů. Celková čísla ještě nejsou známá. „Je to výsledek, který jsem očekával, trochu ho i předčil,“ sdělil Hořejší.

Někteří rodiče své děti odmítají ve školách testovat. „Nechápu, proč jim rodiče komplikují život. Pokud vím, jedná se o ojedinělé případy. Kdyby to bylo na mě, těmto dětem bych to odpustil a nenechal bych je od spolužáků odlišovat. Vzhledem k epidemiologické situaci by se vůbec nic nestalo, kdyby se jim to odpustilo,“ míní imunolog.

Hranice očkovaných

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) slíbil, že roušky odložíme, až bude proočkováno 75 procent Čechů starších 16 let. Zbývá tak proočkovat ještě 9 procent dospělé populace, tedy téměř milion lidí. „Jsem opravdu zvědavý, jestli se to podaří. My k tomu přistupujeme takovým liberálním způsobem. Obrovský vliv má šíření falešných zpráv, jak nebezpečná je vakcína,“ vysvětlil Hořejší.

Co tedy zajistí překročení 75procentní hranice? „Je to zase hranice, která je stanovena trochu libovolně – je to už hodně. Hraje roli, že pan ministr si je vědom toho, že ve zbývajících 25 procentech je spoustu lidí chráněno. Docela dobrý odhad podle mě je, že v reálu nejméně 90 procent lidí je chráněných protilátkami, které jsme získali očkováním nebo proděláním nemoci,“ dodal imunolog.

Tagy: