Volby by ovládlo ANO, ukázal průzkum. Do Sněmovny by se nedostaly dvě koaliční strany

Hnutí ANO si podle modelu agentury Ipsos k eurovolbám udržuje náskok před koalicí Spolu.

Srpnové volby by vyhrálo ANO

Sněmovní volby by podle NMS Market Research vyhrálo hnutí ANO s 29,3 procenta hlasů. ODS by měla 14,3 procenta. Do Sněmovny by se dostali i STAN, Piráti, SPD a KSČM. Naopak pod pětiprocentní hranicí by zůstaly dvě současné koaliční strany: TOP 09 a KDU-ČSL. Stejně tak by se do Sněmovny nedostali Motoristé či Přísaha v případě, že by strany kandidovaly samostatně. K urnám by v srpnu přišlo 56,5 procenta oprávněných voličů.

V porovnání s výsledky červencového modelu NMS Market Research si ANO polepšilo, stejně jako občanští demokraté. ODS posílila o tři procentní body, opoziční ANO o 1,1 procentního bodu.

ČTĚTE TAKÉ: Ostrý spor pětikoalice s SPD. Jste nechutní rasisti, tohle dělali nacisté, vzkázal Zdechovský

Třetí by se ve volbách do Poslanecké sněmovny (PS) umístilo hnutí STAN se stabilním ziskem 9,6 procenta. „Ze stran, které by se v srpnu dostaly do PS, má však nejmenší volební jádro a jeho voliči při volbách často nakonec upřednostní jinou stranu,“ upozornila agentura.

Komunisté nemají Sněmovnu jistou

Pirátům by dalo hlas osm procent voličů, což je o 1,1 procentního bodu méně než v červenci. Pozvolný pokles podpory pokračoval ve druhém prázdninovém měsíci u SPD, která by získala šest procent hlasů. KSČM se drží pod šesti procenty. „S přihlédnutím k intervalu spolehlivosti však vstup do Poslanecké sněmovny nemá jistý,“ uvádí NMS Market Research.

Oproti měření ze začátku července by pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny nepřekročila TOP 09, ani Přísaha. Podobně by na tom byli Motoristé sobě, které autoři modelu v srpnu poprvé zahrnuli samostatně, nikoliv v koalici s Přísahou. Vládní TOP 09 by podle modelu dostala 4,7 procenta hlasů. Při zohlednění statistické odchylky ale strana šanci na vstup do Sněmovny má.

Hnutí Přísaha by při kandidatuře bez Motoristů dostalo 4,7 procenta hlasů. Motoristé sobě by dosáhli na 4,1 procenta. „Samostatně by se ani jedna z těchto stran nemusela dostat do Sněmovny, proto dává jejich kandidatura v koalici smysl i v dalších volbách,“ uvedla politická analytička NMS Tereza Friedrichová.

Sociální demokraté (SOCDEM) by dostali hlasy 2,8 procenta voličů. Lidovcům model přisuzuje zisk 2,4 procenta a Zeleným 2,3 procenta. Do volebního průzkumu bylo skrze on-line průzkum zapojeno 1 291 lidí. Sběr dat probíhal od 1. do 8. srpna 2024. Vzorek je reprezentativní pro populaci ve věku 18 let a více.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Hrnčíř motivoval Čechy pádem vlády po krajských volbách. Za jak hloupé je máte? žasl Skopeček

Tagy: