Ostrý spor pětikoalice s SPD. Jste nechutní rasisti, tohle dělali nacisté, vzkázal Zdechovský

Markéta Pekarová Adamová, Tomáš Zdechovský a Tomio Okamura

K věci (232)

Jste nechutní a naprosto hnusní rasisti, kteří nenávidí černochy, Ukrajince, ale i syrské křesťany. Tento ostrý vzkaz adresoval europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) představitelům SPD. Ty nepřímo přirovnal k nacistům. K ostré kritice způsobu, jakým opoziční hnutí vede kampaň, se přidali i zástupci TOP 09. SPD si však za svými kroky stojí. „Pětikoalice kvičí, protože nemá témata. My budeme nadále bojovat,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Tomio Okamura.

„SPD nepodněcuje k nenávisti, ale k obezřetnosti před realitou. Bráníme hodnoty, které umožnily Západu jeho impozantní vzestup, a odmítáme současnou sebevražednou cestu k zániku. K odpovědnosti by měli být hnáni spíše ti, kteří takové ‚chirurgy‘ do Evropy tahají,“ uvedl místopředseda SPD Radim Fiala na sociální síti X.

Svým příspěvkem reagoval na poslední prohlášení šéfky Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09). Ta znovu kritizovala kampaň SPD, kterou opoziční hnutí rozjelo začátkem srpna. Součástí zmíněné kampaně jsou plakáty zacílené ostře proti směřování Evropské unie, Green Dealu či migraci.

MOHLA BY VÁS ZAJÍMAT GLOSA: Klinická smrt SPD? Okamura vytáhl do boje proti Ukrajincům, kteří prý pytlačí ryby

Nejvíce ve veřejném prostoru rezonovala fotografie muže tmavé pleti, který v zakrvácené košili svíral nůž. „Nedostatky ve zdravotnictví nevyřeší ‚chirurgové‘ z dovozu. Stop migračnímu paktu EU,“ stálo v příspěvku SPD. Následovala ostrá kritika z řad politiků pětikoalice i části veřejnosti.

Pražská policie pak v pondělí oznámila, že kvůli kontroverznímu volebnímu plakátu zahájila úkony trestního řízení, a to pro možné podněcování k nenávisti vůči skupině osob. Volební kampaní SPD se bude zabývat i Ústavní soud.

„SPD neumí nic jiného než šířit strach a nenávist. Tady ale překročila všechny meze. Děkuji Jiřímu Pospíšilovi, že se tím aktivně zabývá,“ sdělila Pekarová na síti X. Právě její stranický kolega Pospíšil je jednou z osob, která na SPD podala trestní oznámení.

A jak na postoj TOP 09 reagovala SPD? „TOP 09 a vládní pětikoalice neumí nic jiného než cenzurovat a vyhrožovat lidem kriminálem – jako bolševici. Kdo ukáže pravdu, toho chcete zničit. Není vám líto lidí, které zavraždili a znásilnili imigranti z Afriky a arabských zemí?“ ptal se na sociálních sítích Radim Fiala.

Okamura: Pětikoalice kvičí, nemá témata

Do hádky se vložili také vládní lidovci. „Jste nechutní a naprosto hnusní rasisti, kteří nenávidí černochy, Ukrajince, ale i syrské křesťany. Pane (Radime) Fialo, tohle dělali přesně nacisté. Koukněte se na plakáty před druhou světovou válkou, které se týkaly Židů. Je to naprosto stejný koncept,“ vzkázal zástupcům SPD europoslanec Tomáš Zdechovský.

Kampaň SPD hájil v pondělním pořadu K věci na CNN Prima NEWS Tomio Okamura. „V západní Evropě v podstatě každý den dochází k pobodání místních občanů od různých afrických a islámských migrantů. Jak to můžete nazývat strašením? Kdyby tu nelegální migranti nebyli, nejsou žádné nevinné evropské oběti,“ rozčílil se ve studiu.

Za ostrou kampaní si předseda SPD pevně stojí. „Trestní oznámení může podat každý. Neúspěšný politik TOP 09 Jiří Pospíšil, kterého už nechtěla ani vlastní strana, podal zoufale a trapně trestní oznámení. Pětikoalice kvičí, protože nemá témata. My budeme nadále bojovat proti migračnímu paktu EU a za bezpečnou Českou republiku,“ dodal Okamura.

Tagy: