Bartoš: Neselhal jsem. Nevím, kdo jiný by se takhle porval se stavebním řízením

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti)

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti)

Kritiku, která se na něj valí kvůli digitalizaci stavebního řízení, ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš zásadně odmítá. Podle svých slov se pustil do projektu, do kterého 20 let nikdo „nehrábl“ a je normální, že vše není „tip-top“. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS Bartoš mluvil také o situaci u Pirátů, kteří momentálně působí nejednotně.

Nejste nyní přítěží pro svoji vlastní stranu?
Moc nechápu, proč by to tak mělo být. Změna ve stavebním řízení je obrovská. Řešíme náběh asi nejsložitějšího systému v rámci digitalizace veřejné správy. Situace není jednoduchá. Zavedli jsme něco, co se 20 let odkládalo. Se stranou komunikuji. Naši krajští zastupitelé, kteří mají na starost nějakou agendu spojenou se stavebnictvím, to vidí v přímém přenosu. Podle průzkumů jsme druhá nejsilnější vládní strana. Co se důvěry týče, ministr zahraničí Honza Lipavský nebo já jsme vnímáni důvěryhodně ve věcech, které děláme.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Stavební řízení? Vyvoláváme jednání v koalici, Bartoš nese odpovědnost, zní z TOP 09

Myslíte, že budete hodnocený jako důvěryhodný i teď po té palbě kritiky? Za stavební zákon a digitalizaci stavebního řízení přece nesete politickou zodpovědnost.
Kdo nechce věci měnit nebo se skládá pod veřejným tlakem, který je někdy oprávněný, někdy ne, neměl by do politiky chodit. Je to práce, která někdy přináší radosti, když se výsledky dostavují rychle, a když je problém složitý, tak to vyžaduje máknout. Přijal jsem nelehký úkol zrychlit stavební řízení v České republice. Můj návrh zákona podpořila celá Sněmovna. Fakt chci, abychom se skrze nástroj digitalizace rychle dostali ke společnému cíli – zrychlit a zjednodušit stavební řízení.

Jak se vám poslouchají hlasy některých komentátorů, že kdybyste měl „čest, základní sebeúctu a úctu k lidem“, tak už byste dávno z ministerského křesla odešel? Nebo že „voliči čekali od Pirátů kompetentní řízení státu a vyšší politickou kulturu a místo toho dostali tuctové zboží v podobě umírněné liberální strany“?
Komentátoři mají na politiku svůj názor. Já do těch věcí vkládám své jméno. Vždy se snažím odvést stoprocentní práci v rámci možností, které mi jsou dány. Myslím, že ani v té digitalizaci jsme nic neopomenuli. Nevím, co by vyřešilo, kdybych řekl, že už to dělat nebudu. Nevím, kdo jiný by se s těmi systémy takhle porval. Jak jsem řekl, do digitalizace 20 let nikdo nehrábl. Roky se mluvilo o tom, že je Česká republika zašpuntovaná, že stavební povolení trvá roky, místo aby trvalo měsíce. My děláme kroky, které to zlepší. Systém běží něco málo přes měsíc. Podalo se osm tisíc žádostí, 70 procent se řeší, 600 už má nějaký závěr. Hovořit o tom, že se svět zbořil nebo vykreslovat to jako selhání, není spravedlivé.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Stavební úřady nadále čelí problémům

Myslíte si tedy, že úředníci, kteří hrozí stávkami nebo výpověďmi, to přehánějí?
Ministerstvo s úředníky komunikuje, setkal jsem se s odborovými svazy. Situace na stavebních úřadech, ať už personální nebo platová, byla problematická i před novelou stavebního zákona. Chápu frustraci, která je hodně daná i tím, že spousta žádostí byla podána před platností nového stavebního zákona. Úředníci tak musejí zpracovávat žádosti podané před 1. červencem, a do toho přicházejí ty nové. Chtěl bych, abychom toho komfortu, který je požadován, dosáhli co nejdříve. Minulý týden jsme dodali novou aktualizaci, už teď vnímám pozitivní reakce, které zaznívají. Z krajů se ozývá, že systém se zrychluje, že ministerstvo reaguje na požadavky úřadů.

Kdybychom do toho nešlápli, digitalizace by nebyla nikdy.

Proč jste neodložili účinnost novely nebo nespustili nejdříve nějakou verzi systému nanečisto? Nemohli jste všem těm problémům předejít?
Mohli jsme říct, že je to složité, pojďme to odsunout o další rok. Jenže kdybychom do toho nešlápli, digitalizace by nebyla nikdy. Zásadní nápor na úřady přišel před zlomovým datem 1. července. To by ale nastalo kdykoliv – za rok i za dva. Měli jsme s předstihem takzvané „pískoviště“, na kterém se mohli uživatelé se systémem seznámit. Ale ostré napojení na registry, katastrální úřady máte až při reálném spuštění.

Naposledy jsme spolu dělali rozhovor začátkem dubna. Už tehdy hodně lidí varovalo, že s digitalizací stavebního řízení můžou přijít problémy. Vy jste tenkrát tvrdil, že se vše zvládne a že debata postrádá ratio, a že celou debatu vnímáte jako velmi silně politicky ovlivněnou. Podcenil jste už tehdy kritické hlasy? Přiznáváte nějakou svoji chybu?
Byl jsem si od počátku vědom náročnosti té změny. Nespouštíte jeden formulář pro jednu službu, ale systém, který zapojuje 1600 institucí v české zemi. Je to velký úkol. Jestli jsme něco podcenili, a za to jsem se omluvil, tak že jsme netušili, jak masivní musí být uživatelská podpora v technických věcech jako infolinka, call centrum. Museli jsme posílit týmy, abychom dokázali reagovat na dotazy, kterých přišlo přes tisíc. Návrh digitalizace stavebního řízení na tomto baráku se objevil v roce 2014. Do roku 2021 se v tomto nic nestalo, kromě nějakých čtyř soutěžních dialogů, které spustila Klára Dostálová po volbách 2021, kdy bylo jasné, že už je nedotáhne. Neznám podobně náročný projekt, který by se spouštěl ve volebním období této vlády. Když jdete něco dělat, tak to nese nějaká rizika.

Vaši koaliční partneři vám dali ultimátum. Do srpna má digitalizace běžet, jinak prý máte vyvodit zodpovědnost. Uděláte to?
O průběhu jsem několikrát informoval vládu. Bavil jsem se o náběhu s premiérem, i on uznal, že je to velký projekt a nelze očekávat, že na začátku bude vše fungovat tip-top. Minulý týden jsem si s ním volal. Domluvili jsme se, že na vládě podám další report, jak digitalizace probíhá. Nevnímal bych to jako ultimátum. Neutekly ani žádné zákonem dané lhůty, systém se rozvíjí. Pro mě je důležité, abychom dosáhli jisté míry komfortu automatizace na straně uživatelů i úředníků. Vždy se říkalo: proč se v Česku nestaví, proč to trvá tak dlouho. Stát do teď neměl vůbec informace o tom, proč se nerozhoduje. Důvody mohly být různé – neúplná dokumentace, špatně podaná žádost. Všechno tohle ten systém nyní řeší. Kdybyste se mě zeptala před třemi měsíci, kolik je na stavebních úřadech podaných žádostí podle starého stavebního zákona, tak ani jako ministr bych nemohl odpovědět jinak, než že bych obeslal nějaký dotazník a zřejmě čekal týdny, než by někdo manuálně odreportoval poměrně komplexní informace ze stovek stavebních úřadů a dotčených orgánů.

Takže vaše rezignace, o které mluví koaliční partneři, není vůbec ve hře?
Kromě nějaké politické roviny si myslím, že by to byla rezignace na úkol, který mi byl svěřený. Že by to vyřešilo situaci, si rozhodně nemyslím.

Byť pětikoaliční vláda není úplně jednoduchá, jako celek drží.

Čím si vysvětlujete tlaky na vaše odstoupení? Mimochodem, nechovali by se Piráti stejně, kdyby měl ministr z jiné strany takové problémy?
Zaznamenal jsem kritiku spíš od členů stran než vládních kolegů. Ale to se děje v průběhu tří let poměrně pravidelně, ať už je to z oblasti Senátu, krajů nebo poslanců – že se někdo vyjádří kriticky k ministrovi jiné strany. Za měsíc máme krajské volby, takže ty věci se politizují. A byť pětikoaliční vláda není úplně jednoduchá, jako celek drží. Když má někdo z ministrů nějaký problém, a nemusí to být zrovna digitalizace, snažíme se věci řešit společně.

Od vládních kolegů tedy cítíte spíš podporu?
Zaznamenal jsem výrok Honzy Bartoška (KDU-ČSL, pozn. red.), pana Skopečka z ODS. Nebagatelizuji to, mají právo říct svůj názor, ale mým úkolem je dodat zrychlení stavebního řízení pro občany a nástroj, který si nebude muset každá obec se stavebním úřadem platit, ale bude jeden systém. Pracuji na tom a výsledek se projeví. Nemůžeme čekat, že když se tady 20 let patláme se stavebním řízením, že za měsíc mávnutím kouzelného proutku se ta situace vyřeší.

TOP 09 ale teď přitvrdila s tím, že chce kvůli stavebnímu řízení vyvolat jednání v koalici. Co na to říkáte?
Budeme vše projednávat na středečním jednání vlády, jak jsme se dopředu dohodli s panem premiérem. Rád všechny koaliční partnery seznámím s aktuálním stavem, nasazenými funkcionalitami a plánem.

Nepřijde vám, že když jste byli v opozici, slibovali jste hory doly, ale vláda má naopak spoustu problémů napříč všemi ministerstvy? Nejen za Piráty, ale i z jiných stran – od vaší digitalizace přes nedostatky léků, nedostatek míst na školách, rekordní inflaci…
Když se podívám na tři roky Pirátů ve vládě – věci typu navýšení rodičovské, zákona o konečných vlastnících, zákona o lobbingu, debyrokratizace, změny, které mají přímý efekt pro životy lidí –, tak tyto úkoly jsme splnili. V době posledních sněmovních voleb měla ČR jedno z nejrychlejších zadlužování v EU. Řekli jsme, že zkrotíme finance. Daří se nám snižovat schodek. Velmi krátkou dobu po nástupu vlády Rusko zaútočilo na Ukrajinu a svět se úplně globálně změnil. Odeznívala poslední vlna covidu a čekali jsme, že se svět nadechne. A pak začala válka na Ukrajině, která mimo jiné způsobila růst cen energií, nedostatek některých surovin, rekordní inflaci. Dobře se plánuje, když je období slunné. Když máte válku v Evropě, musíte priority přeskládat.

V opozici jste také opakovaně tvrdili, že na rozdíl od Babišovy vlády víte jak na to. Ani v tom jste podle vás své voliče nezklamali?
Můžu ručit za věci, které dělám. Některé věci nešly udělat. Takto hovoří i Petr Fiala. Situace byla výrazně jiná, když najednou máte nedostupné energie nebo jejich ceny raketově letí nahoru a ekonomika se zpomaluje.

Jestli si něco 15 let držíme, tak to, že strana je bez korupce a dělá práci pro lidi.

Co se týče vaší vlastní strany – momentálně nejste úplně stmelení a jednotní. Odešel jeden ze zakladatelů Jiří Kadeřávek, části vašich členů vadí Mikuláš Ferjenčík, někteří zase vystupují proti Janě Michailidu. Co s tím budete dělat? Je to jedno z nejtěžších období pro Piráty?
Odchod Jirky Kadeřávka po 15 letech mě mrzí. Respektuji, že se takhle rozhodl. S některými kroky, které Piráti jako strana dělají, prostě nesouhlasil. Ale za poslední rok se do Pirátů přihlásilo 300 nových lidí. Někteří lidé pokračují po 15 letech ve stejném nasazení – Ondřej Profant, Mikuláš Ferjenčík byl taky u začátků. Mikuláš naštval spoustu lidí kampaní v evropských volbách, strana to nějakým způsobem reflektovala. Ale jedeme dál. Piráti mají trvale různé názorové proudy, vede se dialog. Když se podívám, jak Piráti nastupují do krajské kampaně, tak strana je sjednocená ve smyslu, co prosazujeme.

Necítíte pnutí uvnitř strany?
V každé straně jsou lidé, kteří by chtěli dělat věci jinak. Pokud je strana demokratická, tak prostě každý, kdo má jiný názor, by měl být vyslyšen. Je důležité, co strany dělají pro lidi. Jestli si něco 15 let držíme, tak to, že strana je bez korupce a dělá práci pro lidi. To si myslím, že je důležité. Otevřenost je jedna z našich největších devíz. Bereme si složitá témata, která nemají vždy jednoduché řešení. Ale počítají se výsledky.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: O průtazích ve stavebním řízení diskutují politolog Valeš a komentátor Fischer

Tagy: