Volby byly zmanipulované, nepřiznávám nic, stojí si za svým Trump

Donald Trump

Donald Trump připustil, že Biden vyhrál volby. O pár minut později vzal svá slova zpět

I když se zpočátku zdálo, že americký prezident Donald Trump v neděli poprvé veřejně uznal, že demokrat Joe Biden zvítězil v prezidentských volbách, Trump své prohlášení nakonec uvedl na pravou míru. Biden podle něj vyhrál pouze v očích médií, co šíří fake news. Nepřiznávám nic, napsal republikánský kandidát na Twitter.

„Vyhrál (Biden), protože volby byly zmanipulované,“ napsal Trump na Twitteru.

V dalších příspěvcích na Twitteru však Trump uvedl: „Zmanipulované volby. My vyhrajeme. Biden vyhrál pouze v očích médií, co šíří fake news. Nepřiznávám nic! Máme před sebou dlouhou cestu.“

Americká média přisoudila Bidenovi ve volbách ze 3. listopadu 306 hlasů ve sboru volitelů, zatímco úřadující republikánský šéf Bílého domu Trump jich získal 232.

Trump se po zveřejnění předběžných výsledků nedlouho po uzavření volebních místností prohlásil vítězem. Když však v následujících hodinách a dnech začal mít navrch Biden, přišel Trump s tvrzením, že se tak stalo v důsledku volebních podvodů. Jeho tým podal řadu žalob, z nichž některé již soudy zamítly a jiné čekají na projednání.

Ve svém nedělním příspěvku Trump rovněž zopakoval, že k hlasování nebyli připuštěni nezávislí volební pozorovatelé a že jeden z používaných softwarů na sčítání hlasů výsledek voleb zfalšoval. Žádné důkazy však nepředložil.

Protest proti korespondenční volbě

Biden s nadcházející viceprezidentkou Kamalou Harissovou mezitím pokračuje v sestavování svého nového vládního týmu, oznamuje programové priority své budoucí administrativy a zahájil i briefingy věnované koronavirové situaci.

Na sčítání hlasů se v některých státech čekalo dlouhé dny, a to hlavně kvůli možnosti korespondenčního hlasování, které Trump ostře kritizoval. Republikánský kandidát několikrát mluvil o tom, že právě v důsledku povoleného hlasování poštou byly volby zmanipulované, což chce Trump v několika státech, kde byl výsledek těsný, hnát k soudu.

Tagy: