Komunisté atakují hranici pro vstup do Sněmovny. Konečná a spol. nekličkují, vysvětluje expert

Agentura STEM provedla další průzkum.

Komunisté podle průzkumu posilují

Opozice nabírá na síle a stahuje voliče Fialovy vládní pětikoalice. Politolog Jan Kubáček to řekl v reakci na exkluzivní průzkum agentury STEM pro CNN Prima NEWS, podle kterého by volby do Sněmovny s převahou vyhrálo hnutí ANO. Zároveň podotkl, že se Babišovu hnutí daří získávat nové hlasy ve vodách, kde dosud nebylo tolik úspěšné. Posílili také komunisté, naopak uskupení Spolu by mělo být na pozoru.

Skoro 33,5 procenta. Tolik by aktuálně podle průzkumu STEM získalo ANO ve volbách do Poslanecké sněmovny. Politolog Jan Kubáček upozorňuje, že hnutí Andreje Babiše už dávno neoslovuje pouze starší voliče. „Poslední dobou přibývá hnutí ANO hodně mladých voličů, prvovoličů a voličů s maturitním vzděláním, kteří jsou na začátku své pracovní kariéry,“ uvedl Kubáček.

ČTĚTE TAKÉ: Exkluzivní průzkum: Češi mají jasno. Držitelé zbraní by měli mít přísnější lékařské prohlídky

„Lidé mají obrovské problémy – s inflací i zvyšováním daní. Vidí rozdíl, vidí, že jsme se jim snažili pomáhat,“ míní exministryně financí Alena Schillerová (ANO). V rámci koalice Spolu je na tom nejlépe ODS se 13,2 %. TOP 09 balancuje na pětiprocentní hranici, která je nutná pro zisk sněmovních křesel. Nejhůře jsou na tom lidovci, kteří opakovaně dosáhli slabého výsledku. Podporu nemají ani u tří procent lidí, jak vyplývá z průzkumu agentury STEM.

„Je to jednoznačně spojeno s kauzou Mariana Jurečky (KDU-ČSL) a jeho polopravdami při vysvětlování večírku v době, kdy se střílelo na filozofické fakultě,“ uvedl další politolog Lukáš Valeš. „Děláme chyby, dělám je i já. Myslím, že to není jen otázka jednoho večírku, ale i otázka některých výroků. Musíme zabojovat, abychom ten trend zvrátili,“ nechal se slyšet ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Průzkum také ukázal, že naopak komunistům se daří odrazit ode dna. Zatímco loni v listopadu na tom byli podobně jako lidovci, teď už se jejich podpora blíží pěti procentům. „Jsou to protestní hlasy i voliči, kteří se cítí, že nejsou reprezentováni politickým zastoupením. Kateřina Konečná a KSČM získávají na síle, protože nekličkují a odlišují se od jiných stran,“ vysvětlil komentátor CNN Prima NEWS Thomas Kulidakis.

Politologové, které redakce CNN Prima NEWS oslovila, se vesměs shodují, že Piráti a Starostové posilují díky voličům, kteří dlouhodobě odcházejí od TOP 09 a lidovců.

PODÍVEJTE SE: Schmarcz: ANO je nervózní, stagnuje. Po volbách si stejně bude vybírat, namítá Kulidakis

Tagy: