EXKLUZIVNĚ: ANO boduje u seniorů, pětikoalice u vzdělaných. Až čtvrtina lidí volit nepůjde

Andrej Babiš vede podle marketingového experta prezidentskou kampaň, která je daleko silnější, než je tomu u ostatních kandidátů.

EXKLUZIVNÍ MODEL: Nadvláda ANO trvá, drtivě by vyhrálo volby

Hnutí ANO dominuje předvolebnímu modelu. Největší podporu nachází u seniorů a lidí s nižším vzděláním, vládní strany naopak dokážou oslovit vysokoškolsky vzdělané i mladé. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu agentury STEM pro CNN Prima NEWS. V české společnosti ale panuje nejistota a nerozhodnost – třetina voličů si není jistá, zda půjde nakonec k urnám odevzdat svůj hlas. Pětina až čtvrtina Čechů by pak aktuálně možnost volit nevyužila.

Lednový volební model agentury STEM pro CNN Prima NEWS potvrdil trvající trendy na domácí politické scéně. Hnutí ANO nadále dokáže oslovit přes 30 procent voličů, mírně ale posílila i vládní ODS či Piráti. Naopak KDU-ČSL skončila ve volebních preferencích až za komunisty.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nadvláda ANO trvá, drtivě by vyhrálo volby. Lidovce by porazili i komunisté, ukázal exkluzivní volební model

Dominující hnutí ANO nachází podporu především u občanů bez maturity a seniorů nad 60 let. Vládní strany si naopak stojí dobře u lidí s vysokoškolským vzděláním, o to menší sympatie ale mají u lidí s nižším vzděláním. Mladší skupiny obyvatel vidí útočiště u Pirátů, STAN a TOP 09. Poměrně loajální vazbu na stranu či hnutí vidí výzkumníci u voličů hnutí ANO a ODS.

Co se týče tzv. míry přijatelnosti, podle výzkumníků největší obecnou podporu vykazuje ANO. Hlas pro opoziční hnutí zvažuje až 41 procent české veřejnosti. „Zjevně dokáže oslovit rozmanité skupiny voličů,“ konstatuje agentura STEM.

Relativně vysoký maximální možný zisk vykazuje i opoziční hnutí SPD, které soustřeďuje především protestní hlasy. Pro něj by hlasovalo až 21 procent oprávněných voličů. Obdobně na tom jsou také vládní strany – jak Piráti, tak ODS či STAN mají šanci oslovit lehce přes 20 procent voličů.

Třebaže by komunisté podle exkluzivního lednového volebního modelu skončili těsně pod hranicí pro návrat do Poslanecké sněmovny, v tzv. míře nepřijatelnosti jsou na tom jednoznačně nejhůře. Po nich následuje Trikolóra a vládní KDU-ČSL.

Až čtvrtina Čechů nepůjde volit

Třetina obyvatel si ale svou volební účastí není jistá. Buď váhá, zda se vůbec zapojit do hlasování, nebo nemá jasno, který politický subjekt podpořit. Pětinu až čtvrtinu pak tvoří Češi, kteří k volbám nechodí vůbec.

Nerozhodnost a nejistota v polovině mandátu způsobuje podle výzkumu ještě jeden jev – výrazné přelévání podpory jak uvnitř vládních stran, tak opozičních hnutí. „Přechody mezi těmito bloky jsou ale nadále velmi vzácné,“ podotýkají výzkumníci.

Z šetření rovněž vyplynulo, že ženy nad svou volbou váhají mnohem častěji než muži. Nejdéle se pak rozmýšlejí lidé ve věkové kategorii 45 až 59 let.

O novém volebním modelu a voličských preferencích byla řeč také v nedělní Partii Terezie Tománkové. Podívejte se na záznam:

Tagy: