Volby nedopadly podle představ, přiznal Fiala. Byla chyba, že ODS neměla celostátní kampaň

Petr Fiala s Milošem Vystrčilem, Zdeňkem Nytrou a kandidáty ODS do Senátu

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ, Petr Fiala - 29.9. v 11:00

Byla chyba, že ODS neměla před krajskými a senátními volbami i celostátní kampaň. Výsledky nedopadly tak, jak bych si přál, přiznal premiér a šéf občanských demokratů Petr Fiala (ODS) v Partii Terezie Tománkové. Komentoval tak mimo jiné i ztrátu pěti mandátů v horní komoře, přestože o volbách do Senátu hovořil jako o vítězství vládní koalice. „ODS někde vyhrála, někde vyhrála v koalici Spolu, někde samostatně. A někde prostě výsledky opravdu nejsou dobré. O tom se budeme bavit i uvnitř strany,“ konstatoval předseda vlády.

V krajských volbách vyhrálo opoziční hnutí ANO v deseti z 13 krajů. Na jihu Čech uspěl hejtman Martin Kuba, lídr kandidátky samostatné ODS, v Jihomoravském kraji vyhrál Jan Grolich za koalici Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09). Fiala uvedl, že už v ODS nedovolí, aby vedla decentralizovanou kampaň. Doba se podle něj změnila. „Nemít celostátní kampaň je v dnešní době nevýhoda,“ přiznal předseda vlády a šéf ODS.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Historické vítězství pro ANO. Ovládlo volby, které nikdy neumělo. Nejvíce ztratila ODS

„ODS někde vyhrála, někde vyhrála v koalici Spolu, někde samostatně. A někde prostě výsledky opravdu nejsou dobré. O tom se budeme bavit i uvnitř strany,“ konstatoval předseda vlády. Premiér je stoupencem toho, aby za rok ve sněmovních volbách ODS opět kandidovala společně s lidovci a TOP 09 v koalici Spolu.

„Myslím, že voliči chtějí, abychom překonali roztříštěnost středopravého spektra, aby jejich hlas nepropadal. Na celostátní úrovni je pro nás a tuto zemi nejlepší jít v rámci koalice Spolu,“ dodal.

Vláda podle něj musí mnohem přesvědčivěji voličům ukázat, co dosud udělala, co má ještě v plánu, musí mluvit srozumitelněji, jasněji a přesvědčivěji. Fiala chce, aby už letos na podzim koalice voličům vysvětlila, co ze svého programu prosadila.

Hnutí ANO poprvé v historii vyhrálo senátní volby, získalo osm mandátů. Nejúspěšnější z vládních uskupení bylo hnutí STAN se šesti zvolenými senátory. ODS obhájila pět z deseti křesel, KDU-ČSL obě a z nominantů TOP 09, která obhajovala jedno křeslo, zvítězili dva. Ve zbývajících obvodech se prosadili zástupci SOCDEM, SEN 21, Přísahy a Stanislav Balík jako nezávislý kandidát. Podle Fialy volby dopadly poměrem 15:9 pro vládní strany.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rozzlobený Fiala ve studiu: Lži Pirátů, mají si sypat popel na hlavu. Michálkovi jsem volal osmkrát

Tagy: