Volby: Účast mezi 20 a 30 procenty, dvě úmrtí a údajné kupování hlasů za alkohol

Volby 2020, Zvole

V pátek přišlo odevzdat svůj hlas v krajských a senátních volbách mezi 20 až 30 procenty voličů. Při volbách zemřeli dva lidé – jeden volič na Lounsku a člen volební komise v Moravskoslezském kraji. Zaznamenán byl dosud jeden vážnější prohřešek proti regulérnosti hlasování. V Havířově byli údajně upláceni voliči.

Do pátečních 20:30 hodin odvolilo mezi 20 až 30 procenty voličů. Účast je tak zatím zhruba podobná jako před čtyřmi lety. Výrazně se ale liší v jednotlivých volebních okrscích, vyplývá z informací volebních komisí. O něco větší zájem je o krajské volby. V roce 2016 byla celková účast ve volbách do krajských zastupitelstev 34,6 %.

Smutná událost zasáhla volby na Lounsku v Ústeckém kraji. Jednoho z voličů postihla náhlá zástava oběhu. „Na místě začala laická resuscitace, kterou převzala lékařská posádka. Přes veškeré úsilí, které trvalo dlouhou dobu, byla resuscitace neúspěšná,“ uvedl mluvčí krajských záchranářů Prokop Voleník. Na místě byla přítomna také policie.

Město Louny na svém facebookovém profilu informovalo, že z důvodu úmrtí voliče byly na nezbytně nutnou dobu uzavřeny volební okrsky č. 1 a č. 8 na základní škole Přemyslovců. Hlasování bylo obnoveno krátce po 20:00.

Náměstek ministra vnitra Petr Mlsna v ČT informoval ještě o jednom úmrtí. „Pak je tu jedna smutná událost, kdy zemřel ve volební místnosti jeden ze členů okrskové komise, který byl posléze nahrazen náhradníkem,“ řekl Mlsna.

Havířov: Údajné kupování hlasů za alkohol

K další mimořádné události došlo na Karvinsku. Policisté prověřují možné narušení regulérnosti voleb. Důvodem je údajné uplácení voličů, řekl policejní mluvčí René Černohorský. Podle neoficiálních informací se incident stal v Havířově.

Policejní mluvčí pouze potvrdil, že karvinští kriminalisté spolu s kolegy ze speciální pořádkové jednotky prověřují poznatky k možnému narušení regulérnosti voleb. Místo nechtěl blíže specifikovat. Podle něj se případem zabývají proto, že údajně někdo lidem vyplácel peníze za volbu konkrétního politického subjektu.

„Víme, jaké je to město, víme, který je to okrsek, ale nebudeme to sdělovat, abychom nemařili úkony vyšetřování,“ řekl náměstek ministra vnitra Mlsna. Uvedl pouze, ze událost byla zaznamenána v Moravskoslezském kraji. Voliči byli podle něho sváženi a za alkohol byli instruováni k odevzdávání hlasů.

Podle informací ČTK incident zřejmě oznámila členka volební komise, která si před volební místností všimla většího počtu lidí. Miroslava Chlebounová z krajského úřadu uvedla, že úřad oficiálně žádné informace o problémech při volbách nemá. Volební komise jsou úřadu povinny hlásit pouze přerušení hlasování.

Tagy: