Které strany nejvíce brojí proti týrání zvířat? Napoví nová volební kalkulačka

Podpora zákonů na ochranu zvířat, zákazu klecových chovů, ale i příklon k rostlinné stravě v nemocnicích či školách. Nová volební kalkulačka pomůže rozklíčovat, koho volit, pokud chcete dosáhnout změny v zacházení se zvířaty.

Za tvorbou kalkulačky stojí čtyři organizace, které se dlouhodobě věnují welfaru zvířat – od těch hospodářských přes domácí po laboratorní. Organizace Compassion in World Farming, Nesehnutí, OBRAZ – Obránci zvířat a Svoboda zvířat společně vytvořily volební kalkulačku zohledňující dvanáct návrhů, kterými by mohli politici v následujícím volebním období zlepšit životní podmínky pro zvířata. Kromě zákazu klecových chovů či transportů zvířat jde například o zákaz norování, nahrazení pokusů na zvířatech či zpřísnění podmínek prodeje živých ryb.

„Věříme, že ochrana zvířat je důležité téma pro nadcházející volby. Průzkumy veřejného mínění opakovaně potvrzují, že lidé v Česku si přejí lepší život pro všechna zvířata. Některé významné změny, jako je konec kožešinových farem nebo zákaz klecových chovů nosnic od roku 2027, se díky tomu už podařilo prosadit. Přesto stále existuje mnoho oblastí, kde je potřeba ochranu zvířat posílit. Naším projektem chceme umožnit kandidujícím subjektům veřejně se vyjádřit k aktuálním ‚zvířecím‘ tématům, a tím pomoci lidem při rozhodování, koho ve volbách podpořit svým hlasem,“ vysvětluje cíl projektu Romana Šonková, zástupkyně Compassion in World Farming v České republice.

Organizace oslovily strany, které mají podle průzkumů šanci překročit hranici pro vstup do sněmovny. Na vyplnění dotazníku mají jejich představitelé čas do září, od kdy si veřejnost bude moci na webových stránkách projektu ověřit míru shody s jednotlivými stranami.

Do projektu se zapojila i řada známých osobností, podle kterých může jít o pomyslný jazýček na vahách. „Zvířata by se měla nechat v první řadě na pokoji. Neměla by se nikam transportovat, ale když už si naše společnost potřebuje se zvířaty něco dělat, tak ať je během toho netýrá. I při té přepravě... Kolikrát jsou to desítky hodin ve vedrech, bez vody. Strašné peklo,“ hodnotí zpěvák Ben Cristovao. Kromě něj projekt podpořila například i rapperka Sharlota, neteř Jaromíra Jágra a bloggerka Pavlína Jágrová nebo herec Václav Neužil.

Tagy: