Francie pokračuje v tažení za zvířata, tentokrát si posvítila na cirkusy a mořské parky

Francouzská ministryně pro životní prostředí oznámila plány na postupný zákaz využívání divokých zvířat v cirkusech a v mořských parcích. Kromě toho během pěti let začne platit zákaz chovu norků na kožešinových farmách. Jde o další krok v řadě opatření ke zvýšení welfaru zvířat v zemi.

Ministryně Barbara Pompiliová na tiskové konferenci v úterý uvedla, že tři francouzské mořské parky s okamžitou platností nesmí dovážet ani množit delfíny a kosatky. Nebude ani povolena výstavba nových mořských parků. Kromě toho prohlásila, že „v následujících letech“ nebude cirkusům umožněno nadále držet medvědy, tygry, lvy, slony a další divoká zvířata a vystupovat s nimi. „Náš postoj k divokým zvířatům se změnil. Je načase spustit nové období našeho vztahu,“ vysvětlila a dodala, že welfare zvířat ve všech oblastech je zásadním cílem.

Kromě cirkusů a akvárií se nová opatření dotknout i kožešinových farem. Chovy se zvířaty chovanými výlučně pro kožešinu budou muset do pěti let skončit. Nicméně zákaz se netýká zvířat v zoologických zahradách či neputovních představeních. Francouzská vláda kvůli zákazu vyčlení více než dvě stě milionů korun na pomoc zaměstnancům cirkusů a mořských parků. „K přechodu dojde během několika let, jelikož změní životy mnoha lidí,“ vysvětlila ministryně Pompiliová a dodala, že vláda zvažuje vybudování azylu pro zvířata, která jsou v současné době držena v zajetí.

Zatímco ochránci zvířat oslavují tento krok jako velké vítězství, zástupci cirkusů sledují novou situaci s nevolí. Ve Francii se také mimo jiné schyluje k velkému referendu, které si klade za cíl do konce první poloviny tohoto století změnit přístup ke zvířatům v zemi. Kromě ukončení klecových chovů jde například o zákaz pokusů na zvířatech či provozu velkochovů obecně. Od začátku příštího roku zde také začne platit zákaz mletí denních kohoutků zaživa či kastrace selat bez použití anestezie.

Tagy: