Mladý volič republikánů z předměstí Pittsburghu: Kdo se pokusil na mítinku zabít Trumpa?

Na Trumpově mítinku se ozvaly výstřely, prezidentský kandidát byl evakuován.

Kdo byl střelec, který chtěl zabít Trumpa?

Za střelce, který se na mítinku v Pensylvánii pokusil zabít amerického exprezidenta Donalda Trumpa, označili vyšetřovatelé z úřadu FBI dvacetiletého Thomase Matthewa Crookse. Podle jejich vyjádření pochází z předměstí Pittsburghu, které se nachází asi 70 kilometrů od města Butler, kde ke střelbě došlo. Muž byl registrován jako volič Republikánské strany. S detaily přišel web CNN.

Vyšetřovatelé FBI během tiskové konference uvedli, že střelec byl eliminován ihned poté, co začal střílet. Měl útočit ze střechy nedaleké budovy. Mezi ním a Trumpem na pódiu bylo zhruba 125 metrů. Na sociálních sítích se již objevily první neoficiální snímky střelce přímo ze střechy.

K TÉMATU: Čeští politici odsuzují útok na Trumpa. Fiala odmítá násilí, Babiš akt označil za šílený

Crooks byl podle sdělení úřadu obyvatelem Bethel Parku, informuje web CNN. Toto předměstí Pittsburghu se nachází zhruba 70 kilometrů od pensylvánského města Butler, kde ke střelbě došlo.

Crooks měl být rovněž registrovaným voličem Republikánské strany, ač se jednalo o první volby, v nichž mohl vzhledem ke svému věku odevzdat svůj hlas, vyplývá z registru. Podle CNN ovšem v lednu 2021 poslal 15 dolarů organizaci vybírající politické příspěvky, která podporuje demokraty. Agentura AP napsala, že Crooks příspěvek poslal v den Bidenovy inaugurace.

Vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno však upozornil, že systém příslušnosti ke stranám je ve Spojených státech složitější. „K primárním volbám se může u jedné i druhé strany zaregistrovat kdokoli. Občas to někdo využije k tomu, aby se pokusil zamíchat kartami ve straně protivníka,“ připomněl na síti X s tím, že registrovaný podporovatel strany není automaticky jejím členem.

V roce 2022 Crooks zakončil střední školu. Během útoku ze střechy měl mít na sobě triko s logem kanálu na platformě YouTube, který se věnuje střelným zbraním, píše web NBC News.

Crooksův otec na dotaz CNN uvedl, že se „snaží sakra přijít na to, co se stalo“. O svém synovi však popřípadě promluví až poté, co bude hovořit s orgány činnými v trestním řízení. Nad Bethel Parkem mezitím americký Federální úřad pro letectví uzavřel vzdušný prostor.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V některých třídách se mluví až osmi jazyky, tvrdí expertka k migraci v Německu. Školy podle ní čelí výzvám

Tagy: