Expertka k migraci v Německu: V některých třídách se mluví až osmi jazyky. Školy čelí výzvám

Migranti v azylovém centru v Německu

Začleňování do vzdělávacího systému v Německu

O problémech spojených s migrací, se kterými se potýká německý vzdělávací systém, promluvila vedoucí katedry německých a rakouských studií FSV UK Zuzana Lizcová. „Na jedné škole žáci mluví desítkami různých jazyků, v jedné školní třídě třeba pěti až osmi,“ popsala ve vysílání CNN Prima NEWS. Obavy o bezpečí má podle ní skoro polovina Němců.

„V situaci, kdy do Německa přichází ročně statisíce žadatelů o azyl, jak tomu bylo v minulém roce, došlo k zásadnímu nárůstu. Do této statistiky ještě není započítán přibližně milion ukrajinských uprchlíků, kteří byli přijati do země v posledních letech,“ řekla Lizcová ve vysílání CNN Prima News a dodala, že školský systém kvůli tomu čelí velkým výzvám.

ČTĚTE TAKÉ: Němcům dochází trpělivost s nepracujícími migranty. Některé úřady jim podstatně snížily dávky

S organizací a řízením výuky se podle Lizcové pojí řada komplikací. „Pokud se podíváme na statistiky obyvatelstva, vidíme, že přibližně 40 procent žáků má takzvané migrační pozadí. To znamená, že buď oni sami, nebo jeden z jejich rodičů se nenarodili s německým pasem,“ uvedla.

V souvislosti s nárůstem počtu kriminálních případů v Německu Lizcová zmínila průzkum DeutschlandTrend, který ukazuje, že skoro polovina Němců se ve své zemi necítí bezpečně. „Kriminální případy oficiální zdroje nepřipisují pouze migraci, ale i dalším okolnostem. Třeba tomu, že se v Německu zhoršila hospodářská situace,“ informovala. Migrace v tom ale podle ní určitou roli hraje.

Ve vysílání CNN Prima NEWS vysvětlila, proč je Německo pro uprchlíky tak atraktivní. „Má pověst země, která je tomu otevřená. Podporuje to fakt, že zde jsou imigranti nebo komunity z těch zemí, odkud uprchlíci přicházejí,“ objasnila.

NEPŘEHLÉDNĚTE: „Hořím, hořím,“ křičeli zasažení. Muž poleptal v Německu 14 lidí kyselinou sírovou

Tagy: