Voliči mi říkají pane premiére. Ťukat na dveře cizích lidí není snadné, přiznává Fiala

Předseda ODS Petr Fiala

Rozhovor s předsedou ODS Petrem Fialou

Koalice Spolu rozjela na Českou republiku nezvyklou kampaň. Politici osobně ťukají na dveře cizích lidí a zvou je k volbám. „Není to nejsnadnější způsob kampaně,“ připustil pro CNN Prima NEWS šéf ODS Petr Fiala. Reakce jsou ale podle něj vesměs pozitivní. „Voliči mě dokonce oslovují pane premiére. Ale nemám z toho radost,“ dodal lídr koalice Spolu.

Fiala řekl, že zatím ho „do háje“ nikdo z lidí neposlal. „Kampaň od dveří ke dveřím mě překvapila, je to nový způsob kampaně. Reakce jsou vesměs pozitivní. Lidé, na které jsme zazvonili, děkovali, že jsme se tam objevili,“ prohlásil v rozhovoru pro CNN Prima NEWS Fiala.

Přiznal, že zvonit u cizích lidí ale není nic jednoduchého. „Není to úplně snadné, není to nejjednodušší disciplína kampaně. Chtěli jsme to vyzkoušet, v zahraničí s tím nejsou špatné zkušenosti. Je to trošku nezvyklé, všichni vědí, že to děláme kvůli volbám,“ podotkl Fiala.

Kampaň od dveří ke dveřím zkritizoval politolog Lukáš Valeš. „Myslím, že v místě bydliště chtějí mít lidé především klid a pohodu. Kdyby u mě na dveře zazvonil Petr Fiala, našli bychom třeba nějaká politologická témata, ale rozhodně se s ním ve svém volném čase nechci u mě v obýváku bavit o politice,“ prohlásil pro iDNES.cz politolog.

Fiala s kritikou nesouhlasí. Podle něj jsou lidé rádi, že za nimi někdo přijde osobně. Dodal, že voliči ho dokonce oslovují „pane premiére“. „Ale já jim říkám, ať mě tak nenazývají. Nemám z toho radost. Ale je vidět, že lidé chtějí změnu,“ podotkl Fiala. Celý rozhovor si můžete přečíst nebo přehrát ve videu zde.

Tagy: