Fiala: Pokud nebudeme dost silní, vznikne vláda ANO s SPD. Nedělejte si iluze

Předseda ODS Petr Fiala v rozhovoru pro CNN Prima NEWS

Rozhovor s předsedou ODS Petrem Fialou

Lidé mě oslovují pane premiére, ale nemám z toho radost, tvrdí lídr koalice Spolu a šéf ODS Petr Fiala. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS varoval před vládou ANO a SPD, podle něj se jedná o největší hrozbu pro Českou republiku. Popsal také změnu své image nebo jak je v kampani náročné zvonit u dveří cizích lidí.

V rámci kampaně chodíte od dveří ke dveřím. Už vás někdo poslal do háje?
Neposlal. Nemám žádnou ochranku, i když čím dál víc kolegů ji má. Naopak se setkávám s velmi pěknými reakcemi. Od dveří ke dveřím je nový způsob kampaně a překvapila mě. Lidé, na které jsme zazvonili, děkovali, že jsme se u nich objevili. Říkali, že je fajn, že jsme přišli osobně.

Jak se při vaší introvertní povaze cítíte, když zvoníte u cizích lidí?
Nevím, jestli jsem introvert, to ať posoudí jiní. Nerad se hodnotím. Ale není to úplně snadné a není to nejjednodušší disciplína kampaně. Chtěli jsme to vyzkoušet. Dáváme lidem najevo, že nám na jejich hlase záleží. Řada setkání je opravdu zajímavých. Lidé jsou potěšeni a překvapeni, nereagují negativně.

Není to ale očividná přetvářka, když takhle chodíte k lidem jen před volbami?
Nemyslím si. Když přijdu, zazvoním, řeknu: „Dobrý den, jdu vás osobně pozvat k volbám, podívejte se na náš materiál nebo se zeptejte, co vás zajímá.“ Je to trošku nezvyklé a všichni vědí, že to děláme kvůli volbám. Nikdo si asi nemyslí, že by Petr Fiala šel k neznámému člověku na návštěvu, to bych ani nedělal. Reakce jsou vesměs pozitivní.

Podle slov politologa Lukáše Valeše pro iDnes.cz chtějí lidé v místě bydliště především klid a pohodu. Prý by se rozhodně nechtěl bavit s Petrem Fialou ve svém volném čase o politice v obýváku. Co na to říkáte?
Těžko to snese hodnocení bez výzkumu. Je to názor kolegy. Moje zkušenost je fakt jiná. Lidé reagovali velmi pěkně a ani nebyli vyděšení. Snažím se je oslovit co nejslušněji a udělat setkání s ohledem na jejich zájmy.

Lidi trápí i politická kultura. Vnímají, že se z politiky vytrácí slušnost.

Na co se ptají nejčastěji?
Kdy už vyženeme toho Babiše, to je velmi častá otázka. Hodně se v kampani setkávám s tím, že lidé se moc neptají, ale spíš nám vyjadřují podporu. Vidí v nás sílu a naději změnit politiku. Poměrně často mi říkají, že jsem štíhlejší, než jak vypadám v televizi. Tak říkám, že televize rozšiřuje.

Ptá se vás někdo, jestli by šla ODS do vlády s ANO?
Na to se mě ptají novináři tak třikrát během jednoho rozhovoru. Lidé moc ne. Věří, že s ANO nepůjdeme a chápou, že chceme změnu. Nebudeme ji dělat s lidmi, kteří tady osm let vládli a dovedli zemi do tohoto stavu. Přece tady nemůže pokračovat střet zájmů nebo to, co se děje s rozpočtem. Lidi také trápí, že nejsou dobré silnice, nestaví se byty, ceny jdou nahoru. Lidé řeší spíš praktické věci a po mně chtějí, abych jim odpověděl, co s tím uděláme. Ale trápí je i politická kultura. Vnímají, že se z politiky vytrácí slušnost.

Štve vás, že se pořád mluví o vládě ANO a ODS?
Neštve. Můžu říct po stopadesáté, že s ANO do vlády nepůjdeme.

Část lidí ve vaší straně ale naznačuje, že byste si neměli před vládou s ANO zavírat dveře. Razí to třeba jihočeský hejtman Martin Kuba nebo europoslanec Alexandr Vondra. Jak moc vnímáte takové hlasy a jak jsou silné? ODS je už dlouho v opozici a touha být ve vládě je asi velká.
Takové názory jsou legitimní. Jsme strana plná silných osobností a každý může říct svůj názor. Saša Vondra neřekl: „Pojďme s ANO.“ To byla reakce na pátou otázku, co by kdyby. Není to názor, který ve straně rezonuje a je silný. ODS je jednoznačně přesvědčená, že s ANO vládu nemáme dělat, že máme nabídnout změnu.

Část voličů ale evidentně Andreje Babiše ve vládě chce, ANO má pořád vysoké preference. Neměli byste se s tím smířit a spíš se snažit ovlivnit vládní politiku Babišova hnutí? Pokud je ANO ve vládě s ČSSD, je politika kabinetu levicovější. Kdyby tam bylo s ODS, bude pravicovější.
To nevím. Nevím, co je ANO. Je to Andrej Babiš a ten nedělá levicové nebo pravicové věci, ale ty, které vyhovují jeho byznysu. A doplatí na to celá Česká republika. Nevím, jaké má kdo preference. To uvidím po volbách. Chceme volby vyhrát. Potom se budeme bavit, co dál. Počkejme za tři týdny.

Kdybyste stál před rozhodnutím, že vznikne buď vláda ANO a SPD, nebo vláda ANO a ODS, opravdu byste pustil extremisty do vedení země?
Před takovým rozhodnutím stát nebudu. Pokud nebudeme dost silní, tak vláda s SPD vznikne, ať si tady nikdo nedělá iluze. Pokud zvítězí hnutí ANO, a dohromady s SPD nebo komunisty dají 101, tak tady bude taková vláda.

Pokud bude mít ANO možnost vládnout s SPD, tak to udělá. Nepopírají to, ve Sněmovně jim to klape.

A co kdyby mělo 101 hnutí ANO s ODS?
Takhle to nebude. Pokud dají 101 s SPD, tak vládu udělají. Je to pro ně levné a příjemné. Takovou koalici už teď stejně ve Sněmovně mají. Nechci strašit lidi, ale říkám jim realistický scénář.

Pane předsedo, a kdybyste mohl zabránit vládě ANO a SPD, udělal byste to?
To nezáleží na nás. Pokud bude mít ANO možnost vládnout s SPD, tak to udělá. Nepopírají to, ve Sněmovně jim to klape. Tomio Okamura se těší, jak bude ministrem vnitra. Ať si to veřejnost představí. Tohle je reálná hrozba pro Českou republiku.

A co kdyby jí ODS mohla zabránit?
Není, jak tomu zabránit. Jedině tak, že vyhrajeme volby. Všichni mají možnost tomu teď pomoci. S populisty, lidmi, kteří tu osm let vládnou a přivedli zemi do tohoto stavu, se nedá dělat politická změna.

Jak moc by pro vás byla náročná vláda s Piráty?
Byla by náročná. Vidíme některé nápady Pirátské strany. Neříkám to zle, Piráti jsou forma nové levice. Netajím se tím, že máme blíž ke Starostům. Ta blízkost je zjevná. Ale dali se dohromady s Piráty, je to realita.

Mrzí vás to?
Nemá smysl nad tím přemýšlet. Šlo o jejich rozhodnutí, které respektuji.

Byla to od STAN chyba?
To si musí vyhodnotit Starostové a určitě to udělají. Nebudu to dělat za ně. Jsem přesvědčený, že přes všechny nevýhody, které to má, jsou Piráti a STAN koalicí, která chce také změnu a je připravena dělat jinou politiku. To je pro mě důležité. Věřím, že by se nám podařilo některé ty levicové nápady zvládnout.

Volby 2021 v jasných otázkách a odpovědích

Zajímají vás konkrétní body z programů politických stran, ale nechcete se probírat stovkami stránek? Redakce CNN Prima NEWS vybrala hlavní témata za vás.

Programy stručně

V české politice proti sobě v minulosti často stávaly dvě silné osobnosti jak Zeman a Klaus či Topolánek a Paroubek. Teď jsou to Babiš a? Jak to končí?
Nebylo to vždycky. Ale ať si odpoví voliči. Nakonec se budou rozhodovat mezi Andrejem Babišem a koalicí Spolu. A v jejím čele stojím já. Rozdíl je, že se nesnažím dělat politiku, která je založená na jednom člověku. U ODS i koalice Spolu je plno osobností, jsme programově ukotvení, každý je nahraditelný.

Cítíte se jako nejsilnější oponent vůči Andreji Babišovi?
Cítím se od začátku jako někdo, kdo nabízí kompetentní a slušnou politiku, která slibuje dobrou budoucnost pro Českou republiku. Dávám do politiky všechny své síly a zkušenost a nabízím lidem dobrá řešení. Pokorně počkám, jestli budeme mít podporu, v níž doufám.

O tom, jak se obléct, se radím se svou manželkou. Ale jestli myslíte, že mám nějaké zázračné stylisty, tak to určitě ne.

Výrazně jste změnil image. To vám někdo radí? A připadáte si teď atraktivnější?
To mě nikdo neporadil, postupně se všichni měníme léty, trošku stárneme. Třeba o tom, jak se obléct, se radím se svou manželkou. Ale jestli myslíte, že mám nějaké zázračné stylisty, tak to určitě ne. Rád se oblékám adekvátně situaci, přiměřeně a dobře. Nosíval jsem velmi krátké vlasy a pak jsem začal mít pocit, že řada mých vrstevníků vlasy nemá, tak proč bych si je nenechal narůst, když mně rostou (smích). Na internetu kolují fotografie z mé svatby, kdy jsem měl vlasy opravdu dlouhé. Mám radost, že mi rostou. Brýle nejsou žádný módní prvek, bohužel se mi začal kazit zrak. Tak to je ta změna image.

Z průzkumu agentury Behavio a webu Aktuálně vyšlo, že 30 procent lidí vás považuje za vzdělaného, ale jen tři procenta lidí si myslí, že efektivně něco zařídíte, a jen čtyři procenta vás považují za rázného a rozhodného. Co děláte špatně?
Nevím, co je to za průzkum a jak je dělaný. Nezajímá mě to. Lidé se budou rozhodovat ve volbách a podle toho uvidíme.

Musím přesvědčit lidi, kteří o mě pochybují.

Nemělo by vás to zajímat? Pro politika je přeci důležité působit tak, že dokáže něco zařídit, ne?
Nezajímá mě tento průzkum, jako mě nezajímají další průzkumy. Jako politolog bych dokázal udělat metodicky spoustu průzkumů, které by obstály a měly různé výsledky. Takže se tím netrápím. Musím přesvědčit lidi, kteří o mě pochybují. Ale setkávám se s velkým množstvím lidí každý den a vím, jak reagují na mě a na kolegy. To je důležitý průzkum. Asi na ty voliče, kteří za mnou chodí a oslovují mě „Pane premiére“, působím jinak.

Říkají vám pane premiére?
Taky. Ale já jim říkám, ať mi tak neříkají, nemám z toho radost. Ale, zkrátka, chtějí politickou změnu. Musíme teď tvrdě pracovat. Nejde o to, jestli bude koalice Spolu mít 26 nebo 27 procent. Ale o to, abychom vyhráli a měli šanci změnu udělat.

Možná byste měl spíš přesvědčovat lidi, kteří o vás pochybují.
Však to nechte na mně a na voličích. Nebo máme dělat politiku tak, že si uděláme průzkumy, dáme si ruce do klína a řekneme, že je hotovo? Průzkumy nám mohou v něčem pomoct, ale to není podstatné. Podstatné je oslovovat lidi a nabízet jim dobrou politiku.

TOP 09 ani lidovci by se bez ODS nemuseli dostat do Sněmovny. Táhnete celou koalici sami?
Podle výsledků různých voleb je ODS nejsilnějším subjektem koalice, tak to bylo od začátku a všichni to respektují. Považuji na naší koalici za důležité, že volič, který se cítil od středu doprava a rozhodoval se třeba mezi topkou a ODS, a přemýšlel, jestli jeho hlas nepropadne, to teď řešit nemusí. Může volit jeden subjekt. V tom je to spojení cenné. Mnozí tomu nevěřili, byly různé průzkumy, jak to nebude fungovat, a novináři mi opakovaně říkali, že nevydržíme do voleb. A vydrželi.

Ve své knize Petr Fiala od A do Z roku 2017 jste vyjádřil přesvědčení, že jedině svazek muže a ženy je manželstvím. Teď vyvolal rozruch Marian Jurečka, když řekl, že na manželství pro všechny může ztroskotat jednání o vládě. Pak bral svá slova zpět. Jak to tedy máte? A proč bojujete proti homosexuálním sňatkům?
To je poměrně jednoduché. Je to věc etická a rozhodnutí každého člověka a tím pádem mají všichni poslanci volné hlasování. Není v tom žádná společná politika.

Proč vám sňatky gayů a lesbiček vadí? Řada homosexuálních párů říká, že by jim to ulehčilo život třeba i po právní stránce.
Veďme o tom debatu. Můj názor vychází z mé víry a hodnot. Diskuze ukázala, že mému čtyři roky starému textu všichni rozumí. Jako konzervativně-liberální strana respektujeme rozhodnutí každého jedince.

Kdybych byl premiérem, změnilo by se toho hodně. Měla byste zemi, která by směřovala do budoucnosti, a mohla byste na ni být hrdá.

Překvapil vás Marian Jurečka svým výrokem?
Všichni víme, že člověk občas něco řekne a nevyzní to dobře, nebo je to chyba. Marian Jurečka to vysvětlil a tím to končí.

Jakých je pro vás pět hlavních programových priorit? Zkrátka, co se změní v mém životě, když premiérem nebude Babiš, ale Fiala?
Změnilo by se toho hodně. Měla byste zemi, která by směřovala do budoucnosti, a mohla byste na ni být hrdá. Priority jsou jasné. Je potřeba zkrotit rozpočet, poradit si s dluhem. Druhá věc, která je důležitá: Musíme být pevnou součástí Západu, NATO a EU. To znamená začít platit dvě procenta HDP na obranu, abychom byli sebevědomou a bezpečnou zemí. Je potřeba aktivně vystupovat v EU, což nemůže premiér s takovým střetem zájmů, jaký má Andrej Babiš. Chceme modernizovat stát, digitalizovat státní správu, aby stát lidem sloužil. Můžeme skončit s frontami na úřadech a prosekat právní džungli. Čtvrtá priorita je rozhýbat výstavbu – zejména bytů. Bydlení se stává luxusem. Chceme na konci volebního období stavět 40 tisíc bytů ročně. Pátá priorita je školství a vzdělávání. Rodiče a prarodiče v době covidu viděli, co se děti učí, a byli zděšeni, že se desítky let učí to samé. Ve škole se má méně memorovat a více se věnovat rozvíjení dovedností dětí. Musíme upravit vzdělávací programy a mít moderní školství 21. století.

V programu slibujete, že vyvedete Česko z dluhů, zároveň nechcete zvedat daně. Osekat stát a úředníky asi stačit nebudete. Bojíte se přiznat, že budete někde muset říznout víc, nebo některé daně zkrátka opravdu zvýšit?
My dokonce chceme ušít bič na sebe i každou další vládu a zavést daňovou brzdu. Vláda by zjednodušeně nemohla zvýšit nějakou daň, aniž by nějakou snížila. Je potřeba udržet ekonomický růst, aby rostly příjmy o 80 až 100 miliard ročně. Ale problém dnešního rozpočtu je na výdajové stránce a je potřeba ušetřit 100 miliard ročně. Když jsme připravovali pozměňovací návrhu k rozpočtu, dokázali jsme na výdajích státu ušetřit 82 miliard. Například neinvestiční dotace podnikatelským subjektům – to jsou obrovské peníze, které jdou velkým firmám. Tam lze ušetřit desítky miliard. Je potřeba digitalizovat, šetřit ve státní správě, rozumně šetřit na každém úřadu. Aby si to čtenáři představili, je to zhruba necelých šest procent úspor. Kdybych vám řekl, ať doma ušetříte šest procent v rozpočtu, tak to každý dokáže. Proč by to tedy nedokázal stát?

Tagy: