Volného musela ve Sněmovně zpacifikovat policie. Vytrhl řečnický pult i mikrofony

Poslanec Lubomír Volný se ve středu opět snažil zablokovat jednání Sněmovny. Sedl si k řečnickému pultíku a zavřel oči. Museli ho pak vyvést policisté, vytrhl při tom řečnický pultík i mikrofony.

Redaktorka CNN Prima NEWS měla možnost zhlédnout video ze zásahu v dolní komoře, který probíhal za zavřenými dveřmi. Policie vyzvala Volného, aby opustil místo před řečnickým pultíkem. Na výzvy nereagoval a odmítal odejít.

Pět policistů se snažilo Volného zpacifikovat. Při bitce se Volný pevně držel řečnického pultíku a mikrofonů, které napůl vyrval. Policie na Twitteru uvedla, že „při zákroku byly použity donucovací prostředky hmaty a chvaty, ke zranění osob nedošlo“.

Volný, jehož stoupenci ve středu před Sněmovnou od rána demonstrují, po vyvedení odešel přes kuloáry. Před novináři si postěžoval na to, že mu podle něho bylo odebráno právo vyjádřit názor. „Tak to už žijeme dávno, daleko za komunismem a za Hitlerem,“ komentoval to zadýchaným hlasem Volný. Uvedl, že se s policisty přetahoval. Volný pak vyšel k demonstrantům na Malostranské náměstí, kteří celý den sledují přenos z jednání Sněmovny, a vyzval je, aby v nadcházejících volbách dali hlas jeho Volnému bloku.

Celé akci předcházela obstrukce Volného. Před hlasováním o zákoně, který by umožnil volit i z karantény nebo izolace, si sedl k řečnickému pultíku. Několik poslanců CNN Prima NEWS popsalo, že Volný zavřel oči a beze slova seděl. Celý incident natočil Volného kolega Marian Bojko.

„Už to samotné sezení je pohrdání Sněmovnou. Pane kolego, blokujete řečniště. Myslím, že se dopouštíte chování, za které vám náleží napomenutí,“ uvedl předseda Sněmovny Radek Vondráček. Poslanec na jeho výzvu nijak nereagoval, Vondráček proto Volného vykázal ze sálu do konce jednacího dne.

Jednání Sněmovny se poté muselo přerušit. Vypnuly se i kamery, které přenáší jednání ze sálu, poslanci museli odejít do kuloárů. Po obnovení přenosu sněmovní technici kontrolovali funkčnost mikrofonů a řečniště bylo vydezinfikováno kvůli tomu, že poslanec se v jeho prostoru pohyboval bez ochrany nosu a úst. Na záběrech bylo vidět, jak technici musejí připevnit částečně uvolněnou desku s mikrofony. Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) pak svolal jednání předsedů sněmovních klubů.

Volného chování ihned odsoudili jeho kolegové. „V Poslanecké sněmovně diskutujme, klidně se i hádejme, ale dodržujme při tom základní principy politické kultury. Chování poslance Volného je za hranou přijatelnosti. Věřím, že občané budou na podzim volit tak, aby jejich zájmy hájili v PS demokraté, ne extremisté,“ napsal na Twitter místopředseda Sněmovny a šéf ODS Petr Fiala.

Tagy: