Volný je magor, jeho idiotské a hulvátské chování je ubohé, říkají poslanci

Lubomír Volný

Bitka v české Sněmovně

Dlouholetý poslanec ODS Marek Benda nepamatuje v Poslanecké sněmovně podobný incident, jaký se ve čtvrtek stal během projednávání vládní žádosti o prodloužení nouzového stavu. Vystoupení nezařazeného poslance Lubomíra Volného vyústilo ve fyzickou potyčku s dalšími zákonodárci poté, co mu předsedající Tomáš Hanzel (ČSSD) vypnul mikrofon. Podle Bendy se tím český Parlament dostal na úroveň zemí, na kterou se dostat nechtěl. Někteří poslanci po potyčce žádají zasedání mandátového a imunitního výboru. Ochranné službě za bleskový zásah poděkoval na Twitteru vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Poté, co Hanzel vypnul Volnému mikrofon, přišel nezařazený poslanec mluvit přímo na místo předsedajícího. Hanzel se ho snažil odstrčit, pak mu přišli pomoci další sociálnědemokratičtí poslanci, mezi prvními Jan Chvojka a Ondřej Veselý. Po kratší strkanici Volný místo v doprovodu ochranné služby policie opustil.

„Myslím, že jsme se dostali na úroveň zemí, na kterou jsme se dostat nechtěli, zejména na východ od nás,“ řekl novinářům Benda. „Tohle bylo podle mého názoru za čarou. Svědčí to o nějaké hluboké frustraci ve společnosti. Myslím, že poslanci by si měli uvědomovat, že jsou tady zvoleni proto, aby se nějakým způsobem chovali,“ doplnil.

Volného jednání odsoudil i předseda ODS Petr Fiala. „Je mi smutno, že se něco takového v Poslanecké sněmovně mohlo stát. Všichni musíme respektovat pravidla i své politické soupeře, cokoli jiného oslabuje demokracii a ničí politickou kulturu,“ napsal na Twitteru.

„Poslanec Volný je magor, jeho chování nemá co dělat v kulturní společnosti a už vůbec ne ve Sněmovně! Člověk, který si nevystačí s použitím mozku a rétoriky, nepatří do demokratické diskuse!“ napsal na Twitteru předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Za největší ubohost, kterou v politice zažila, považuje násilí na předsedajícím schůze předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Viděla jsem mnohokrát záběry z parlamentů, kde probíhala rvačka, ale nemyslela si, že to zažiji i jako česká poslankyně,“ napsala na sociální síti.

„Poslanec Volný se dopustil násilí na předsedajícím schůze. To nelze tolerovat, něco takového si nikdo nesmí dovolit. Měl by zasednout mandátový a imunitní výbor a uložit nejpřísnější možný trest,“ uvedl Miroslav Kalousek (TOP 09), který v úterý složil poslanecký mandát.

„Idiotské a hulvátské chování poslance Volného je ubohé. Napadení místopředsedy Sněmovny je zcela nepřijatelné, s politickou kulturou to nemá nic společného! Budu požadovat projednání mandátovým a imunitním výborem. Tohle s demokracií nemá nic společného,“ poznamenal na Twitteru lidovecký poslanec Marek Výborný. Místopředseda STAN Petr Gazdík chce jako člen výboru prosazovat nejvyšší možnou pokutu.

Podle Bendy výbor příliš nevyřeší. Míní, že v jednacím řádu Sněmovny je možnost vykázat poslance, který se chová neadekvátně. „Pak bude na ochranné službě, aby zajistila, že takový poslanec do sálu nevleze,“ dodal.

„Odsuzuji ubohé jednání poslance Volného při jednání Sněmovny. Nesouhlas s postupem předsedajícího lze vyjádřit různými způsoby, ale projevy agresivity jsou (minimálně) ve Sněmovně nepřijatelné,“ uvedl místopředseda Pirátů Radek Holomčík.

Volný a jeho kolega Marian Bojko ve čtvrtek ve Sněmovně vystupovali bez roušky. Jejich možným porušením hygienických opatření se zabývá policie. Po vyhodnocení věc předá do správního řízení, uvedla na Twitteru.

Tagy: