Vondra: Lidem se do politiky nechce, lijí se tam kýble výkalů. Je štěstí, že jsme Havla měli

Alexandr Vondra by měl být na společné kandidátce superlídrem

Alexandr Vondra zavzpomínal na sametovou revoluci

Bylo obrovské štěstí, že jsme Václava Havla měli, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS během oslav výročí sametové revoluce europoslanec a chartista Alexandr Vondra (ODS). Havla s Klausem ocenil a vyzdvihl jejich význam v tom, že se Česko stalo členem mezinárodních organizací. Uvedl také, proč si myslí, že se lidem nechce do politiky.

Dobrá nálada je podle Vondry zásadní pro prosperitu společnosti. „Je důležitá pozitivní energie, tu v lidech nesmíme utlouct, protože ta je táhne. Pokud mají pocit, že nic nemá cenu, tak je to špatně,“ řekl Vondra, který byl nejmladším mluvčím signatářů Charty 77.

ČTĚTE TAKÉ: Podpora Palestině, klimatičtí aktivisté i stoupenec vagnerovců. Svátek provázejí protesty

Zmínil také své zkušenosti ze Spojených států, kde působil jako velvyslanec České republiky. Chválil jejich tamní vzdělávací systém, jehož výsledkem je, že se lidé nebojí experimentovat. Zdůraznil důležitost toho, umět lidi pochválit. „Nikdo nechce do politiky, protože vás tam nikdo nepochválí. Když odcházíte, lijí na vás kýble ho*en,“ postěžoval si europoslanec ODS. To si ale podle něj nezaslouží například Václav Havel, na kterého ve vysílání CNN Prima NEWS zavzpomínal.

„Havel byl zcela jistě výjimečný člověk ve výjimečné situaci. Byl to křehký člověk, který nebyl žádný rétor, ale byl to muž pevných zásad a s životním příběhem. Ona unikátní situace mu umožnila, možná proti jeho vůli, stát se prezidentem. Bylo to obrovské štěstí, že jsme ho měli,“ řekl Vondra na adresu prvního českého prezidenta, jemuž dělal poradce.

„Na piazzettě u Národního divadla je teď novější památník Václava Havla se srdíčkem, u kterého lidé zapalují svíčky. Samozřejmě jsem se tam zastavil a poděkoval. V Praze je dnes docela zima a ty svíčky krásně hřejí. Ohřejete se tam na těle i na duši,“ uvedl Vondra.

Současně vyzdvihl roli prvního českého předsedy vlády a pozdějšího prezidenta Václava Klause. „On naučil národ soutěžit,“ řekl na jeho adresu. Že jsme první léta po revoluci zvládli a stali se členy Severoatlantické aliance a Evropské unie, je podle Vondry zásluha Havla i Klause.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Havel jako Pavel? Měl úplně jiný osud, řekl Špaček. V přímé volbě by podle něj nikdy neuspěl

Tagy: