Podpora Palestině, klimatičtí aktivisté i stoupenec vagnerovců. Svátek provázejí protesty

Studenti na Národní třídě pochodovali za klima (17. 11. 2023).

Protivládní demonstrace na Staroměstském náměstí

Vedle akcí připomínajících události 17. listopadu z let 1939 a 1989 se v Praze uskutečnilo několik alternativních demonstrací. Na Národní třídě se objevila skupinka s transparenty na podporu Palestiny, ulicí zároveň prošel studentský protest za klima. Na Staroměstském náměstí se sešli odpůrci vlády pod hlavičkou dezinformátora Ladislava Vrabela. Členem týmu zajišťujícího zázemí pro akci byl i muž, který na předchozích demonstracích nosil nášivku ruské žoldnéřské Vagnerovy skupiny, čímž podle soudu schvaloval válečné zločiny.

Na Národní třídě se dopoledne objevila hrstka lidí s palestinskými vlajkami a transparenty. „My jsme nikoho nepřepadli, my nejsme Hamás,“ prohlásila jedna z přítomných aktivistek. „Hamás bojoval proti apartheidu a blokádě,“ doplnila vzápětí. S demonstranty obstoupenými antikonfliktním týmem se několik kolemjdoucích slovně střetlo. „Ať si jdou dělat demokracii do Palestiny,“ okomentovala protest jedna z procházejících žen.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Havel jako Pavel? Měl úplně jiný osud, řekl Špaček. V přímé volbě by podle něj nikdy neuspěl

Vyvrcholení stávky za klima

Ulicí, kde se koná 10. jubilejní připomínková akce Korzo Národní, prošli také aktivisté bojující za klima. „Vzpomínat nestačí“ nebo „Za lepší klima, za svobodný svět. Kdo, když ne my, kdy, když ne teď?“ skandovali převážně studentští účastníci demonstrace s transparenty v rukou. Pochod je podle pořadatelů vyvrcholením třídenní studentské stávky za klima.

NEUNIKLO VÁM? Pražskou Národní třídou pochodují klimatičtí aktivisté

„Naší snahou je upozornit na nečinnost vlády v řešení klimatické krize. Vláda neukázala od minulé stávky, i přes náš apel na společném vyjednávání, žádnou snahu o jakoukoliv změnu, a je tedy znovu nutné vyjádřit nesouhlas s lhostejností, se kterou vláda ke klimatické krizi přistupuje v rámci dne, který k tomu studentstvo přímo vybízí,“ zdůvodnili organizátoři termín konání pochodu právě na Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva.

Kontroverze na protivládní demonstraci

Na Staroměstské náměstí svolal protivládní demonstraci Ladislav Vrabel, kterému byla dříve uložena pokuta za šíření poplašné zprávy o jaderném útoku. Jeden z čelních představitelů tuzemské dezinformační scény však zdaleka nebyl jedinou kontroverzní postavou na akci. Členem týmu zajišťujícího zázemí demonstrace byl Jakub J., jenž si letos v květnu vyslechl roční zákaz pobytu v Praze, půlroční podmínku a peněžitý trest ve výši 12 000 Kč. Podle soudu kvůli nášivce písmene Z a loga Vagnerovy skupiny, které měl na sobě na dřívější demonstraci, veřejně schvaloval válečné zločiny.

Muž se bránil tím, že válečné zločiny odsuzuje, „ať jsou páchány kýmkoliv“. Mimo jiné uvedl, že ruská vojska bojují na Ukrajině proti nacistům a považuje je za „osvoboditele“. Zároveň je toho názoru, že ruská strana občany samozvaných separatistických republik na východě Ukrajiny chrání „před zločinným ukrajinským režimem“.

Městský soud v Praze uložil v červenci muži půlroční podmínku, na základě odvolání ji zrušil a případ vrátil k došetření státní zástupkyni, uvedla tehdy Česká televize s odvoláním na justiční databázi. Soud má před sebou i další obdobný případ, kdy si Jakub J. opět vzal nášivku na květnovou demonstraci.

Tagy: