Vondra s „vtipem“ o genderu Kolaji narazil. Eklhaft, soutěžíte s Novotným? opáčil šéf Pirátů

Alexandr Vondra (ODS), Marcel Kolaja (Piráti), Ivan Bartoš (Piráti)

360° (169)

Europoslanec Alexandr Vondra (ODS) v úterý večer rozproudil debatu na sociálních sítích výrokem, kterým v nadsázce zpochybnil genderovou identitu nominanta Pirátů na post českého eurokomisaře Marcela Kolaji. Na jeho pošklebky obratem reagoval předseda strany a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. Ten jeho post označil za „eklhaft“, tedy nechutný. Zároveň se na Vondru obrátil s dotazem, zda to má být nějaká soutěž se starostou Pavlem Novotným (ODS), jenž je svými nekorektními výroky pověstný.

Ostrou debatu započal svým výrokem europoslanec Alexandr Vondra. „V rámci genderové vyváženosti předložila koalice PirStan 3 nominace na eurokomisaře. Muže, ženu a Marcela Kolaju,“ napsal na sociální sití X. Pod příspěvkem se okamžitě začaly množit názory dalších uživatelů, kteří takové prohlášení označovali za zbytečné, případně zpochybňovali dobré mravy lídra kandidátky Spolu v eurovolbách.

ČTĚTE TAKÉ: Bidenova poslední šance. Po nezdaru mu hrozí i odstavení, říká expert. Naznačil možné nástupce

Ještě dál ale zašel předseda Pirátů Ivan Bartoš, který si útok na svého spolustraníka rozhodně líbit nenechal. „To muselo dát práci vymyslet takovej rádobyvtipnej eklhaft. To je ta liberálně-konzervativní politická kultura Spolu, nebo hrajete nějakou challenge s Pavlem Novotným? Tohle je ovšem tak level Turek, takže vlastně hodnotově cajk, jak jsem slyšel,“ vrátil úder ministr pro místní rozvoj. Ani jeho příspěvek přitom bez kritiky přihlížejících nezůstal. „Jako jasně, že tyhle blbý fóry by si měl odpustit, ale když už chcete moralizovat, tak u toho aspoň nemanipulujte fakta. Vondra jasně řekl, že se shodují programově, a to je rozdíl,“ napsala Bartošovi jedna z debatujících s odkazem na koalici hnutí Přísaha a Motoristé sobě, kterou Turek ve volbách do Evropského parlamentu vedl.

Samotné téma genderu při výběru eurokomisaře přitom nemusí být zcela nevýznamné. Například komentátor Petr Kolář ve vysílání CNN Prima NEWS vysvětlil, že daný faktor svoji roli hraje. V nadsázce podotkl, že by podle něj v takovém případě bylo nejlepší, kdyby nominant Starostů Jozef Síkela (STAN) prohlásil, že se cítí být ženou. „Kdyby se totiž eurokomisařkou stala Danuše Nerudová (STAN), bylo by to peklo,“ řekl Kolář.

S tím, že by ve volbě mohlo hrát významnou roli pohlaví kandidátů, souhlasí i politolog Jan Kubáček. Starostové navíc podle vyjádření jejich předsedy Víta Rakušana při výběru kandidátů vyhověli přání stávající šéfky komise Ursuly von der Leyenové, aby kandidáti byli dva, muž a žena.

Piráti si odhlasovali, že jejich kandidátem na eurokomisaře bude dosavadní europoslanec Marcel Kolaja, již loni v létě. Vedle toho hnutí Starostové a nezávislí rozhodlo o tom, koho vládě navrhne do funkce příštího českého eurokomisaře, teprve v pondělí. Z jednání vzešla právě jména nově zvolené europoslankyně Danuše Nerudové a ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (oba STAN).

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) bude při výběru stěžejní, aby Česko získalo „zajímavé, užitečné a viditelné portfolio“. O nominaci českého eurokomisaře by měl mít kabinet jasno nejpozději do vládních, případně parlamentních prázdnin. Ty obvykle nastávají v prvních srpnových týdnech, parlamentní v polovině července. Harmonogram podle Fialy počítá s tím, že konečné datum pro nominaci kandidátů z jednotlivých zemí je 31. srpen. Teprve poté začne schvalování ve výborech Evropského parlamentu. „Pokud bude posléze dodržen plán, formálně hotovo by mělo být 1. listopadu,“ dodal předseda vlády.

Tagy: