Bidenova poslední šance: Po nezdaru mu hrozí i odstavení, říká expert. Naznačil možné nástupce

Vrcholní politici Demokratické strany by se po debatě amerických prezidentských kandidátů na stanici CNN, kterou bude vysílat i CNN Prima NEWS, mohli pokusit o odstavení současné hlavy státu Joea Bidena. Spekuluje o tom britský Daily Mail s odkazem na informace svých zdrojů. Klíčový má být výkon Bidena ve zmíněné diskuzi. Podle politologa Jiřího Pondělíčka je odstavení Bidena stále možné, u demokratů by ale v takovém případě hrozil rozkol. Velkou otázkou je, kdo by nynější hlavu státu nahradil. Podle Pondělíčka by ve hře mohla být tři jména.

Tým amerického prezidenta naplánoval jednu z nejdřívějších debat před volbami v historii. Uskuteční se již 27. června na stanici CNN. Podle šéfa kampaně exprezidenta USA Baracka Obamy tím stratégové chtějí ukázat, že Biden má na obhajobu mandátu stále dost sil. Plán sebou ale prý nese i velké riziko. Špatný výkon nejstaršího amerického prezidenta v historii by mohl posílit hlasy, které žádají, aby v listopadových volbách už nekandidoval.

ČTĚTE TAKÉ: Nejlepším volebním tipérem je Wall Street. Trh signalizuje příštího prezidenta USA již nyní

Expert na průzkumy veřejného mínění Mark Penn pro Daily Mail naznačil, že debata na CNN bude Bidenovou poslední šancí, jak voliče ujistit, že se na svou funkci stále hodí. Pokud by jeho výkon zůstal za očekáváním, mohla by se rozjet velká rošáda, které by se mohli účastnit i dva američtí exprezidenti.

Plán těžkých vah demokratické strany

Podpora americké hlavy státu od jeho zvolení na konci roku 2021 klesá. Podle CNN jej kladně hodnotí 38 procent Američanů. Voliče znervózňuje zejména jeho vysoký věk. V 81 letech je Biden suverénně nejstarším prezidentem USA v historii. Veřejnost znepokojují také jeho nedávná veřejná vystoupení. Jen v minulém týdnu kamery několikrát zachytily Bidenovo podivné chování.

Jeden z kontroverzních momentů se stal na setkání lídrů G7 v Itálii. Při přehlídce seskoku parašutistů se Biden podle dostupných záběrů na síti X vydal opačným směrem, než se nacházel zbytek představitelů světových mocností. Zpět k hloučku státníků jej přivedla italská premiérka Giorgia Meloniová. Po sociálních sítích se ale šířilo nepřesné video. Podle CNN je z jiných záběrů patrné, že Biden šel promluvit k parašutistům, kteří přistáli mimo záběr.

V noci na neděli prezident získal pozornost na charitativním večírku, když na pódiu během potlesku jakoby „zamrzl“. Po několika vteřinách jej chytil za ruku a z jeviště odvedl Obama. Podle Bidenovy mluvčí Karine Jean-Pierreové se však jedná o zmanipulované záběry. „Říká to vše, co potřebujeme vědět o tom, jak zoufalí jsou republikáni,“ uvedla podle BBC.

Debata na CNN však má rozhodnout. Špičky Demokratické strany se v případě Bidenova špatného výkonu mohou rozhodnout pro jeho odstavení a prosazení jiného kandidáta, který by v listopadových volbách vyzval republikánského nominanta Donalda Trumpa.

Přesvědčit Bidena, aby „hodil ručník do ringu“, ovšem nebude jednoduché. Podle jednoho z demokratických stratégů by se muselo spojit několik jmen americké politiky. „Jediní, kdo by ho mohli donutit odstoupit, by byli Barack Obama, Bill Clinton (oba američtí exprezidenti, pozn. red.), Nancy Pelosiová (bývalá předsedkyně Sněmovny reprezentantů, pozn. red.) a Chuck Schumer (vůdce demokratické většiny v Senátu, pozn. red.). Museli by to být všichni čtyři společně,“ uvedl zdroj, který si přál zůstat v anonymitě.

Hrozící rozkol ve straně

Případné odstavení amerického prezidenta je podle experta na politiku USA Jiřího Pondělíčka stále možné. Bidenova demokratická nominace totiž ještě stále není potvrzená. „Dokud se delegáti na sjezdu (který je naplánovaný na polovinu srpna, pozn. red.) nevysloví, tak není oficiální,“ sdělil pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Souboj Bidena s Trumpem bude těsný, ukazují predikce. Které státy budou jazýčkem na vahách?

Vyměnění kandidáta těsně před volbami však podle politologa vzbuzuje další otazníky. „Záleží, co by se stalo, kdyby přetažení Bidenových delegátů nastalo bez jeho souhlasu. Asi by to vedlo k poměrně velkému rozkolu v Demokratické straně. Je otázka, jestli by si tím partaj pomohla,“ sdělil Pondělíček.

Jestli by prezidenta k odstoupení z boje o obhajobu křesla v Oválné pracovně přesvědčily zmíněné těžké váhy Demokratické strany, je podle experta těžké předvídat. Biden je totiž podle něj tvrdohlavě přesvědčený kandidovat. „Pokud by ho k odstoupení nepřesvědčily ani tyto osobnosti v čele se dvěma exprezidenty, tak asi nikdo,“ zhodnotil Pondělíček.

Kdo, když ne Biden?

Kdo by měl Bidena nahradit, je podle Pondělíčka složité odhadovat, protože v primárkách se neukázal nikdo jako dostatečně silný a charismatický kandidát, aby na svou stranu přetáhl významnou část voličského elektorátu. „Demokratická strana by tak musela střílet naslepo,“ míní Pondělíček.

Jedním ze jmen, o kterých se podle něj hovoří, je guvernér Kalifornie Gavin Newsom. „Spekulovalo se o něm již před více než rokem. On ale sdělil, že pokud bude kandidovat Biden, tak proti němu nepůjde,“ uvedl. Další případnou kandidátkou by mohla být guvernérka Michiganu Gretchen Whitmerová, v její neprospěch ale hraje její neznámost na celostátní úrovni.

Zvenčí se také silně spekuluje i o bývalé první dámě Michelle Obamové. „Ta by z mnoha pohledů byla pro Demokratickou stranu ideální kandidátkou. Obamová ale již v roce 2020, kdy se o ní začalo intenzivněji hovořit, vstup do politiky opakovaně popřela,“ dodal Pondělíček pro CNN Prima NEWS.

Příští týden se před kamerami stanice CNN utkají oba kandidáti o post prezidenta USA – demokrat Joe Biden a republikán Donald Trump. První předvolební debata se uskuteční 27. června v Atlantě a můžete ji živě sledovat i na CNN Prima NEWS.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Biden na akci s celebritami opět „zamrzl“. Situaci zachraňoval Obama, ukazuje video

Tagy:
CNN americký prezident Joe Biden Barack Obama politolog Demokratická strana USA Gavin Newsom Donald Trump Jiří Pondělíček Michelle Obamová Bill Clinton G7 Nancy Pelosi Karine Jean-Pierreová Chuck Schumer Gretchen Whitmerová Mark Penn