Vondráček: Výhrůžky, jednání koalic mě uráží. Masaryk se obrací v hrobě, kontroval Žáček

Předseda Poslanecké sněmovny za ANO Radek Vondráček

360° 12.10.2021

Povolební jednání se i kvůli zdravotním komplikacím prezidenta Miloše Zemana prodlužují. Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS zkritizoval, že se komunikace vítězů voleb přesunula spíše do veřejného prostoru.

„Ještě jsme se nepotkali a už poslouchám mediální vzkazy. Jsou to skoro výhrůžky. To je proti politické kultuře, kterou jsme tu měli, je to velká arogance. Počkejte a uvidíte. A jestli nebudete hodní, tak vám to osolíme – to na mě dýchají ty staré časy, kvůli kterým jsem šel do politiky,“ kritizoval obě koalice předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček za to, jak po volbách hovořily o hnutí ANO.

Nezažil prý, že by se takovým způsobem zprávy vyřizovaly přes média. „Uráží mě to. Cítím se jako demokrat, vlastenec, masarykovec a nikdy bych se něčeho takového nedopustil,“ pronesl v pořadu 360° Vondráček.

„Masaryk se musí obracet v hrobě, jaká tu byla vláda. Celé čtyři roky válcování. SPD a KSČM, tyhle elementy by tam být neměly. Myslím si, že jednání o proporčním rozdělení by tu být mělo,“ oponoval mu poslanec ODS Pavel Žáček.

V povolebních debatách má významné slovo i prezident. Ten však kvůli zdravotním komplikacím není zcela připraven a zatím nikoho sestavením vlády nepověřil. Žáček navíc nevěří, že Miloš Zeman vůbec s Andrejem Babišem mluvil, ačkoliv se v neděli oficiálně sešli. „Nevíme, zda kolaps pana prezidenta nebyla reakce na to, když viděl Andreje Babiše. Premiér udělal chybu, že nic po návštěvě prezidenta neřekl, teď si vytváří strategii,“ dodal Žáček.

Pokud spolu chceme fungovat, musíme jednat korektně

Vondráček připustil, že bližší informace o zdravotním stavu prezidenta zná, nemůže je však sdělit. Důležité je ale podle něj zaměřit se na komunikaci mezi jednotlivými stranami. „Každý tlak vyvolává protitlak. Jestliže chceme fungovat v Poslanecké sněmovně, tak spolu musíme korektně komunikovat. Já to v tuto chvíli nevidím,“ podotkl předseda. Zkritizoval, že tři dny po volbách se koalice snaží o dominanci na úkor vyváženosti.

„Riskovat to, že tu bude půl roku vláda, která tu jednou byla, znamená jít proti výsledku těchto voleb. Já bych skoro z toho cítil, že pan Vondráček zpochybňuje výsledky voleb,“ dodal Žáček.

Spolu a koalice Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) hned v sobotu večer podepsaly memorandum o vůli vytvořit společně většinovou vládu. Požádaly v něm Zemana, aby pověřil Fialu jednáním o sestavení kabinetu. Koalice současně budou jednat o vládě pouze společně a nevstoupí do jednání s dalšími subjekty, řekl tehdy šéf ODS. Dohromady budou mít ve Sněmovně Spolu a Piráti se STAN 108 mandátů. ANO jich získalo 72.

Tagy: