Ronovská dostala od Pavla funkci za odměnu. Zatíží reputaci soudu, má jasno Vondráček

Radek Vondráček (ANO) v Partii Terezie Tománkové

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 6.8.2023

Právnička Kateřina Ronovská se stala místopředsedkyní Ústavního soudu za odměnu. Pochází z okruhu osob, které pomáhaly Petru Pavlovi na prezidentský post, uvedl poslanec za hnutí ANO Radek Vondráček v nedělním vysílání pořadu Partie PLUS. Bývalý ministr spravedlnosti a europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) se za Ronovskou naopak postavil – ocenil ji jako váženou právní odbornici, která se mezi akademiky a experty těší velké úctě. „Navíc je to krásná žena, ale bylo by smutné a hloupé, kdybychom nezkoumali, zda na daný post má odborně,“ podotkl Pospíšil.

Ronovská společně s Veronikou Křesťanovou a Robertem Fremrem prošli senátním hlasováním, v pátek byla posléze jmenována na místopředsedkyni Ústavního soudu. Prezident Petr Pavel dříve zmínil, že by v čele klíčové justiční instituce chtěl genderově vyvážený tým. Pospíšila osobně takové zdůvodnění překvapilo, protože zná Ronovskou především jako nepopiratelnou znalkyni práva.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Lžete. Vězně, kteří mě mučili, jste použil jako svědky, píše muž odsouzený Fremrem

„Trošku se podceňuje. Jsem rád, že ve vedení soudu je zastoupena žena, ale hlavně také kvalitní právník. Léta ji vnímám jako skvělou teoretičku občanského práva. Má za sebou celou řadu odborných publikací a pomáhala s aplikací nového občanského zákoníku, který jsem před 12 lety prosadil. Přispěla k nadačnímu a spolkovému právu,“ jmenoval její profesní úspěchy někdejší šéf resortu spravedlnosti.

„Navíc je to krásná žena. To je dobře, ale bylo by smutné a hloupé, kdybychom zvolili ženu a nezkoumali, zda na to odborně má,“ pokračoval Pospíšil ve vysílání Partie PLUS.

Poslanec ANO Radek Vondráček se na její osobu dívá kritičtěji. „V něčem se s panem Pospíšilem shodneme, taky jsem byl překvapen. Směšujeme tu ale dvě věci – jednak se stala ústavní soudkyní, jednak také místopředsedkyní Ústavního soudu. O tom prvním rozhodl Senát, to je dáno. Je zbytečné to dále komentovat. Co se týče druhé věci, stala se místopředsedkyní jako nováček. Dokázal bych si představit i jiné lidí,“ navázal na téma Vondráček.

„Bohužel se bude vyrovnávat s pachutí určitého nepotismu, asi oprávněně. Pochází z okruhu osob, kteří podporovali Petra Pavla v prezidentské volbě a byla v radě Nadace Independent Press, která stojí za Deníkem N. Funkci dostala za odměnu – taková je atmosféra v rámci komunity, která do toho vidí a která se o to zajímá. Zatíží tím reputačně Ústavní soud,“ nechal se slyšel stínový ministr spravedlnosti.

S jeho slovy Pospíšil nesouhlasil. „To je vůči ní nespravedlivé. Je to odbornice v právu a teď ji snižujeme, protože je buď žena nebo protože měla dostat pozici za odměnu,“ bránil ji europoslanec ve vysílání.

Na celý záznam z nedělní Partie PLUS s Jiřím Pospíšilem a Radkem Vondráčkem se můžete podívat ve videu výše. Probírali se nejen ústavní soudci, ale také policejní zásah v Milovicích, napadení před Úřadem vlády či kokainové kauze brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS).

Tagy: