Vrací se mi kůň, kterého ukradli Češi s Ukrajinci, tvrdí Kadyrov. Je to lež, reaguje policie

V Česku ukradený kůň Zazou čečenského vůdce Ramzana Kadyrova je na cestě zpátky ke svému majiteli — Kadyrov to v pondělí uvedl na sociální síti Telegram. Ve svém příspěvku tvrdí, že jeho hřebce ze stáje na Roudnicku ukradli příslušníci ukrajinských tajných služeb, kteří mu ho zpátky prodali za 18 000 dolarů (391 000 korun) a kteří přitom spolupracovali s českými policisty. Ti tvrzení Kadyrova označili za lež.

„Na začátku roku se na mě skrze prostředníky obrátili zástupci ukrajinských speciálních služeb, kteří mi nabídli, že Zazoua vykoupí. Věděli, jak mi na koni záleží, a měli pravdu –⁠ samozřejmě jsem souhlasil. Abych řekl pravdu, myslel jsem si, že Zazoua předají víceméně oficiálně, se zrušením sankcí,“ napsal Kadyrov. „Ukázalo se ale, že tajné služby měly smělý plán –⁠ jednoduše zinscenovaly jeho krádež ze stáje v České republice, spolčily se přitom s českými policisty,“ uvedl Kadyrov s tím, že Zazou je nyní na cestě domů. Svá slova čečenský vůdce ničím nepodložil.

ČTĚTE TAKÉ: ON-LINE: Ukrajinci postupují u Bachmutu. Prigožin skončí jako zrádce, míní experti

Podle českých policistů ale Kadyrov lže. „Informace uvedené na Telegramu se nezakládají na pravdě. Policisté i nadále po odcizeném koni pátrají. Věc prověřujeme pro podezření ze spáchání trestného činu krádeže,“ uvedl pro CNN Prima NEWS mluvčí Krajského policejního ředitelství Ústeckého kraje Kamil Marek.

Neznámý pachatel podle české policie hnědáka na začátku března ukradl ze stáje v Krabčicích u Roudnice nad Labem na Litoměřicku. Pod sankční režim hřebec spadal od roku 2014 kvůli ruské anexi ukrajinského Krymského poloostrova a čečenský vůdce tak se zvířetem nemohl nijak nakládat.

Tagy: