Příbuzní ubodaného chlapce v Hradci promluvili. Útočník má psychickou poruchu a bere drogy

Pietní místo za ubodaného chlapce v Hradci Králové

Vražda čtrnáctiletého dítěte v Hradci Králové

Muž obviněný z vraždy čtrnáctiletého chlapce, k níž došlo na královéhradeckém hlavním nádraží, je podle místních „známá firma“. Má se jednat o uživatele tvrdých drog a v minulosti byl již trestaný. Trpět má zřejmé i schizofrenií. Policisté útočníka dopadli do hodiny od oznámení hrůzného činu. V pátek ho soud poslal do vazby. V případě potvrzení viny mu hrozí až výjimečný trest.

Zavražděný chlapec, stejně jako obviněný muž, patřil k místní romské komunitě. Často se pohyboval v prostorách hlavního nádraží a nedalekého obchodního centra. „Šlo o nevinného a hodného kluka, nikomu v životě neublížil. Každý ho měl rád, měl spousty kamarádů,“ popsal pro CNN Prima NEWS strýc zavražděného chlapce s tím, že pro rodinu je to obrovská tragédie.

ČTĚTE TAKÉ: Muž podezřelý z vraždy a rozřezání ženy má být kuchař. Je to můj život, napsal o své profesi

Další příbuzný potvrdil: „Byl hodný a upřímný, byla s ním zábava. Celá rodina je z toho v šoku.“ Podobně se o něm vyjádřil i jeho kamarád. „To byl bezva kluk, srandista, nikomu nic nedělal. My jsme ho měli rádi, furt jsme spolu chodili ven. Zničehonic se dozvíme něco takového,“ popsal chvíle, kdy zjistil, že se s mladíkem již nikdy neuvidí.

Jeden z členů místní komunity uvedl, že údajný pachatel zřejmě trpí nespecifikovaným druhem psychické poruchy. Navíc má užívat tvrdé drogy. „Nikdo se s ním nepřátelil nebo že by s ním něco zařizoval. Byl divný. Nepracoval a pobíral důchod, protože není svéprávný,“ pronesl místní.

Toto tvrzení potvrdil i strýc zavražděného chlapce. „Přišel nám narušený už jen z toho, jak se tvářil a pohyboval. Jak je možné, že byl nesvéprávný člověk bez dohledu? Vždyť to by měl někdo hlídat,“ řekl redakci CNN Prima NEWS zdrcený příbuzný.

Vše měla začít žádost o cigaretu

Tragédie se stala ve čtvrtek kolem půl šesté vpodvečer na hradeckém hlavním nádraží mezi kolejemi nedaleko nástupišť. Podezřelým je 32letý muž, kterého v pátek policisté obvinili z vraždy. „Klademe mu za vinu, že po předchozí hádce napadl kuchyňským nožem 14letého chlapce, který, bohužel, na místě na následky zranění zemřel,“ uvedla mluvčí královéhradecké policie Iva Kormošová. Podle místních hádku vyvolala mužova žádost o cigaretu, což chlapec odmítl, a tak ho muž napadl nožem. Mladík závažným poraněním na místě podlehl.

Policisté ihned rozjeli rozsáhlou pátrací akci po celém nádraží, kde se na zhruba hodinu zastavil provoz vlaků. Ty pak místem projížděly velmi pomalu. Policistům se podezřelého muže podařilo vypátrat a zadržet v místě jeho bydliště do hodiny od oznámení činu.

V pátek ho vyšetřovatel obvinil ze zvlášť závažného zločinu vraždy a soudce na něj uvalil vazbu. Pokud mu soud prokáže vinu, hrozí muži vězení na 15 až 20 let, případně může padnout i výjimečný trest.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Slavný atlet Pistorius byl propuštěn z vězení. Jsi terčem podsvětí, varuje ho policie

Tagy: