Český Bond, který vrátil ODS do hry. Politici přejí Fialovi k šedesátinám, zmiňují i volby

Český premiér Petr Fiala slaví šedesátiny. Vládní kolegové mu k jubileu s trochou nadsázky nadělili i dárek – návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 230 miliard korun. Ještě než Fiala stanul v čele ODS a stal se předsedou vlády, etabloval se v akademické sféře. Působil jako rektor Masarykovy univerzity a byl prvním profesorem politologie v Česku. Před deseti lety se stal šéfem ODS, ačkoli členem strany byl jen několik měsíců.

Český premiér oslavil 1. září šedesáté narozeniny. Ministerstvo financí navíc těsně před nedělní půlnocí „nadělilo“ vládě návrh rozpočtu pro rok 2025. „Vůbec to nebylo jednoduché, ale s výsledkem jsem spokojen,“ uvedl Fiala k návrhu se schodkem 230 miliard korun.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kalousek: Vládní rozpočet? Čistá zlodějina a účetní zoufalství lidí, kteří netuší, co dělat

Fialovi popřáli k jeho životnímu jubileu i političtí kolegové. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) zmínil společné působení na univerzitě v Brně. Vyzdvihl věcnou a profesionální spolupráci s českým premiérem.

Ke kulatinám popřál předsedovi vlády také Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), jenž si v této souvislosti také přál vítězství ve volbách.

S přáním se přidala i někdejší ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková (LES), která označila Fialu za českého Jamese Bonda.

Začínal jako historik

Brněnský rodák Fiala začínal svou pracovní kariéru jako historik v Muzeu Kroměřížska. Pracoval také jako redaktor v deníku Lidová demokracie, po sametové revoluci nastoupil do časopisu Revue Proglas. Od roku 1993 vedl Filozofickou fakultu Masarykovy univerzity, o tři roky později se stal docentem a v roce 2002 byl jmenován prvním profesorem politologie v Česku. Sedm let byl rektorem Masarykovy univerzity.

Do politiky se Fiala vydal v roce 2011. Nejdříve dělal hlavního vědeckého poradce tehdejšímu premiérovi Petru Nečasovi z ODS a o rok později stanul v čele resortu školství, kde nahradil ministra Josefa Dobeše (Věci veřejné).

V listopadu 2013 se stal členem strany a za měsíc ohlásil kandidaturu na šéfa ODS, kterým se stal v lednu 2014. Stranu vytáhl zpět na výsluní. Když přebíral její vedení, měli občanští demokraté za sebou historicky nejhorší volební výsledek. O sedm let později ODS vyhrála volby v koalici Spolu s KDU-ČSL a TOP 09 a Fiala se stal předsedou vlády.

Kritice čelil kvůli zhoršené ekonomické situaci po pandemii koronaviru a Ruskem vyvolané válce na Ukrajině. Uznání si naopak získal, když se v březnu 2022 vydal s kolegy z Polska a Slovinska do Kyjeva. Ruskou armádou obležený a ostřelovaný Kyjev navštívil jako první z vysoce postavených západních politiků.

Současný předseda vlády napsal více než 200 odborných studií publikovaných v řadě zemí. K nejznámějším patří Evropská unie, Evropský mezičas, Politický extremismus a radikalismus v České republice, Katolicismus a politika či Teorie politických stran.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Miloš Zeman jmenoval novou vládu Petra Fialy

Tagy: