Klánovice sevřel strach, čtvrť se rozdělila na dva tábory. Expert popsal hrozivý fenomén

Klánovicemi po dvojnásobné vraždě z 15. prosince 2023 obchází strach

Kasnar o náladě mezi obyvateli Klánovic

Klánovičtí obyvatelé jsou v souvislosti s páteční vraždou rozděleni na dva tábory, popsal situaci na místě hrůzného činu reportér CNN Prima NEWS Jaroslav Kasnar. Zatímco první skupina místních se obává toho, že se vrah stále nachází v oblasti, druhá je přesvědčena, že pachatel je již dávno pryč a je nutné na tragickou událost co nejdříve zapomenout. Podle vojenského psychologa Daniela Štrobla spočívá složitost případu mimo jiné v tom, že je nejen pro obyvatele obce naprosto neuchopitelný a vzpírá se jakékoliv logice. Sledujte ve čtvrtek od 11:10 speciální vysílání Záhady Klánovického lesa na CNN Prima NEWS.

Policisté od středečního rána opět pátrají po vrahovi či možných stopách v pražských Klánovicích, kde došlo v pátek odpoledne k vraždě otce a jeho dvouměsíční dcery. Do terénu vyjeli i policisté na koních a akce se účastní i jednotky se psy. Přítomnost desítek mužů zákona má rovněž dopady i na psychiku místních.

K TÉMATU: Klánovického vraha může usvědčit i detail, říká expert. Popsal možné důvody pročesávání lesa

Podle Kasnara vyvolává množství policistů v některých i obavy. „Část obyvatel se kvůli tomu bojí, že by se pachatel stále mohl pohybovat po okolí a zaútočit znovu. Jiní tvrdí, že vrah je již dávno pryč. Místní se tak rozdělili na dva tábory. U první skupiny přetrvávají obavy, přičemž druhá celou věc vnímá tak, že se stala, a bylo by tak nejlepší na to zapomenout,“ popsal Kasnar aktuální rozpoložení na jižním okraji Prahy.

Rozdělení se projevuje rovněž v tom, zda se lidé bojí, či nebojí navštívit nedalekou zalesněnou oblast. „Všichni však doufají, že policie pachatele dvounásobné vraždy co nejdříve dopadne,“ doplnil reportér.

Neuchopitelný případ

Případ je podle Štrobla neuchopitelný především z toho důvodu, že se „vzpírá jakékoliv logice“. „Když se jedinec dozví, že došlo k vraždě podnikatele, celebrity či mezi manžely, není pro něj obtížné porozumět tomu, co se stalo. Pokud ale dojde k zabití novorozence a otce, nastává zásadní problém v naprosté odlišnosti mezi bezproblémovostí poklidné vycházky s dítětem a takto brutálním koncem,“ vysvětlil psycholog.

Taková kombinace pak podle něj může v lidském vědomí vyvolat enormní strach. „Ten je daný tím, že něčemu takovému nemohou porozumět. Sám tento případ nedokážu uchopit ani si představit motivaci,“ připustil Štrobl s tím, že bude nutné vyčkat na poznatky kriminalistů.

Sledujte speciální vysílání k případu ve čtvrtek od 11:10 na CNN Prima NEWS.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vražda v Klánovicích se zřejmě týkala rodiny, míní uznávaná kriminalistka. Popsala indicie

Tagy: