Vražedná krása v Británii. „Portugalský bojovník“ připomíná medúzu, člověka může zabít

Na některých plážích ve Velké Británii se objevil smrtelně nebezpečný mořský tvor. Jedná se o měchýřovku portugalskou, které se přizdívá „Modrý portugalský bojovník“. Neonově modro-fialový živočich připomíná vzhledem medúzu, je však silně jedovatý a zabíjet může i po smrti.

Smrtelně nebezpečnou měchýřovku spatřili lidé na plážích v Cornwallu. Člověka může zabít svými jedovatými žahadly, a to i v momentě, kdy je po smrti. Dorůstá do velikosti 35 centimetrů, její chapadla však někdy dosahují až třicetimetrové délky. Lidé si ji mnohdy pletou s medúzou, a to především kvůli jejímu vzhledu. Zde však podobnost končí.

Měchýřovka totiž neumí plavat. Díky plynu, kterým má naplněný měchýř, se pohybuje pouze na hladině. Je tak vydána na milost větrům, které ji často zanesou až na pláže. V Británii se nyní objevila na pláži v Sennen a v zátoce Portheras Cove, píše web Daily Star. Před „portugalským bojovníkem“ obyvatele varovaly úřady.

Zabíjí i po smrti

„Naši sezónní návštěvníci jsou zpět. Modrého portugalského válečníka obdivujte, ale nedotýkejte se ho a vždy jeho nález nahlaste Společnosti pro ochranu moři,“ napsala na sociálních sítích skupina dobrovolníků s názvem Přátelé Portherase. Na Twitteru začala kolovat zpráva, že tvor byl spatřen i na ostrově Bryher.

Lidé, kteří na pláže vyrazí, by se měli mít na pozoru. Jakmile měchýřovku moře vyplaví, začne se z fialového průsvitného plováku s hřebenem zakončeným růžovou barvou a dlouhými modrofialovými chapadly rychle vytrácet barva. I po uhynutí je však nadále smrtelně nebezpečná.

Ve Velké Británii se měchýřovka vyskytuje jen zřídka. Díky západním větrům ji však lze spatřit právě v období od září do prosince. Kvůli svým žahavým chapadlům je obávaným dravcem, loví jimi malé ryby a korýše.

Tagy: