Vrecionová: Českou bezpečnost nám v cizině závidí. Dostálová chce „nový“ migrační pakt

Veronika Vrecionová (ODS)

360° (240)

Zatímco bezpečnostní situace se v řadě evropských zemí zhoršuje, tu v Česku nám zahraniční kolegové závidí, řekla v pořadu 360° na CNN Prima NEWS europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS). Europoslankyně Klára Dostálová (ANO) zdůraznila, že je zcela nezbytné upravit přijatý migrační pakt.

Vrecionová ohledně zhoršující se bezpečnostní situace poukázala především na Německo nebo Švédsko. „Velké problémy zaznamenávají i ve Francii a Belgii. V souhrnu jde o státy, které si naivním přístupem přijaly mnoho lidí ze třetích zemí,“ poznamenala.

K TÉMATU: Okamura ke kontroverzní kampani: Pojmenovali jsme problém. Hesla jako od fašistů, řekl Hladík

Současně ujistila, že Česku zhoršení bezpečnosti v tomto kontextu nehrozí. „Kolegové z jiných evropských zemí mi říkají, že nám naši situaci závidí. Musíme udělat vše pro to, abychom toto nastavení udrželi,“ zdůraznila europoslankyně.

Dostálová označila dění v těchto evropských státech za „důsledek nelegální migrace“. „Vyděsila mě slova francouzského premiéra Gabriela Attala v předvolební kampani o tom, že se konečně podařilo přinutit země východní Evropy, aby přijímaly migranty,“ pronesla v pořadu 360°.

„Na půdě Evropského parlamentu musíme jako první přispět k tomu, aby migrační pakt prošel celkovou změnou nebo aby se přijala nová legislativa, která vytluče klín klínem. Musí se zlepšit návratová politika a spolupráce se zeměmi původu,“ dodala zákonodárkyně.

Diskuze o zavedení kontrol na hranicích ze strany Německa je podle Vrecionové nepřijatelná. „Je možné očekávat bezprostřední reakci ostatních států, v tu chvíli máme po schengenském prostoru,“ upozornila s tím, že od Německa jde o nehoráznost.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rezignace na volební kampaň? Opozice nemusí nic dělat, stačí čekat na chyby vlády, míní Valeš

Tagy:
migrace Klára Dostálová Evropský parlament Česko europoslankyně 360° Veronika Vrecionová Schengenský prostor migrační pakt