Trump poslal tajně Putinovi covid testy, tvrdí novinář. Politici mají být nadále v kontaktu

Legendární investigativní novinář Bob Woodward ve své nové knize Válka napsal, že exprezident Donald Trump udržuje s ruským prezidentem Vladimirem Putinem blízké vztahy i po odchodu z Bílého domu. Do Kremlu prý poslal i covid testy. List The New York Times ale upozornil, že se Woodward opírá o jediný zdroj.

Bob Woodward se do historie žurnalistiky zapsal jako novinář, který společně s Carlem Bernsteinem v roce 1972 rozkryl aféru Watergate. Kauza tajných odposlechů tehdy vedla k pádu prezidenta Richarda Nixona. Woodward ale řemeslo na hřebík nepověsil a i ve svých 81 letech přichází s další štiplavou informací.

ČTĚTE TAKÉ: Do volební bitvy v USA zbývá měsíc. Průzkumy jsou neskutečně těsné, Harrisová stráží minináskok

Novinář publikoval knihu Válka, která se s předstihem dostala do médií. Woodward v ní popisuje pikantnosti z americké politiky a zaměřuje se mimo jiné na exprezidenta Donalda Trumpa, který se v současnosti snaží do Bílého domu vrátit. Novinář v publikaci upozornil na mimořádně vřelé vztahy mezi Trumpem a ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Že Trump považuje Putina za dobrého přítele, to je známá věc. Woodward ale upozornil, že je dvojice údajně v blízkém a tajném kontaktu, o kterém americké ministerstvo zahraničí neví.

„Novinář Bob Woodward citoval nejmenovaného poradce, podle něhož Donald Trump od svého odchodu z funkce hovořil s Vladimirem Putinem až sedmkrát,“ uvedl list The New York Times.

Zároveň ale upozornil na slova expertů, podle kterých není možné takovou informaci ověřit. Někteří pak Woodwarda kritizují, že se ve svých posledních třaskavých reportážích opírá pouze o jediný anonymní zdroj.

Zdaleka nejvíce rezonuje Woodwardova informace, že Trump přispěchal na pomoc Putinovi i během covidové krize. Zpráva, že USA poslaly na začátku pandemie do Ruska testovací sady, byla veřejná. V rozhovoru pro Washington Examiner o tom informoval tehdejší ministr zahraničí Mike Pompeo.

Podle Woodwarda ale už nebylo veřejně známé, že Trump posílá testovací sady přímo Putinovi, a to pro osobní využití.

Trumpův tým se rychle ozval

Reakce na Woodwardovu knihu na sebe nenechaly dlouho čekat. „Žádný z těchto vymyšlených příběhů Boba Woodwarda není pravdivý a je dílem skutečně dementního a vyšinutého člověka,“ uvedl v ostrém prohlášení ředitel komunikace Trumpovy kampaně Steven Cheung.

Překvapivě reagovalo i Rusko. Kreml popřel informace uvedené v knize Woodwarda o rozhovorech mezi Trumpem a Putinem. „Není to pravda,“ uvedl v textové zprávě mluvčí Dmitrij Peskov. „Je to typický falešný příběh v kontextu předvolební politické kampaně,“ dodal.

Zmatku se pak pokouší využít i Trumpova sokyně – demokratka Kamala Harrisová. Viceprezidentka kritizuje Trumpa za přílišnou náklonnost k Putinovi a jako důkaz uvedla poskytnutí testů na covid.

„Všichni se předháněli, aby tyto soupravy získali. Tento muž, který byl prezidentem Spojených států, je posílal do Ruska, vražednému diktátorovi, pro jeho osobní potřebu,“ uvedla.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Když zůstanete, zemřete. K Floridě míří nejhorší hurikán za 100 let, k evakuaci vyzývá i Biden

Tagy:
Vladimir Putin testy USA COVID-19 Donald Trump Kamala Harrisová Bob Woodward Americké volby 2024