Babiše většina národa nenávidí. Díky chybě vlády ale může v boji o Hrad uspět, říká odborník

Babiš si stojí za tím, že v kauze Čapí hnízdo není vinen.

Komentátor Martin Schmarz o kandidatuře Andreje Babiše

Hnutí ANO dlouhou dobu nechtělo komentovat, jakého kandidáta postaví do nadcházejících prezidentských voleb. Po nedělním večeru už je jasno. Bude jím předseda Andrej Babiš. Podle komentátora Martina Schmarcze to ale není překvapení. „Všechno k tomu směřovalo,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Na základě událostí posledního měsíce jsem to čekal. Myslím si, že tu jsou asi tři prvky, které o tom rozhodly,“ řekl k Babišově kandidatuře Schmarcz.

Tím prvním jsou prý překvapivě předvolební průzkumy, které Babiše nepasovaly do pozice favorita voleb, a podle kterých nemá mít ve druhém kole šanci na výhru. „Ono vás to obrovsky osvobodí, když to všechno neleží jen na vás,“ zhodnotil komentátor.

Dalším faktorem je prý rozhodnutí koalice Spolu, která místo vlastního kandidáta podpořila tři už známá jména. „Od vlády to byla obrovská chyba. Nechala to celé na lidech, kteří nejsou schopní politici, a ještě vybrala tři, takže to rozštěpila na třetiny.“

Posledním a nejdůležitějším důvodem Babišova kroku má pak být aktuální socioekonomická situace, ve které se Česká republika nachází. „On bude vyhledávat ten sociální střet. To je pro něj jediná možnost, jak překlenout ten problém, že ho většina národa nenávidí,“ hodnotí komentátor.

A jaký je podle Schmarcze Babišův recept na výhru? „On nemusí získávat žádné hlasy těch, kteří volili současnou vládu. Jemu bohatě stačí posbírat všechny hlasy těch, kteří ji nevolili. Podívejte se, kolik hlasů získává ruská pátá kolona po náměstích a myslím si, že Andreji Babišovi nebude dělat problém tyto lidi oslovit,“ uzavírá Schmarz.

Tagy: