Zacházejte s námi jako s Ukrajinci, požadují migranti ve Francii. Zemi šokovala další vražda

Migranti ve Francii protestují proti údajné diskriminační politice

Uprchlíci ve Francii se bouří a mluví o diskrimanci

Uprchlíci ve Francii se bouří a mluví o diskriminaci. Konkrétně se jim nelíbí, že ti, kteří jsou v zemi už dlouho a stále nemají povolení k pobytu, se teď musejí dívat, jak jiná kategorie – běženci z Ukrajiny – dostávají pomoc a právo na azyl okamžitě. Pod heslem „Všichni jsme Ukrajinci“ požadují stejné zacházení a větší podporu od francouzského státu.

Humanitární organizace bojují za práva takzvaných „sans-papier“ – lidí bez papírů, kteří de facto pobývají ve Francii ilegálně. Skupina těchto lidí na protest obsadila i jedno z nevyužitých přijímacích středisek pro ukrajinské uprchlíky.

„Přišli jsme do Francie, abychom našli nějaké řešení, a ocitli jsme se na ulici. Tak jsme dneska tady, aby se řešení našlo,“ vykřikoval jeden z protestujících do megafonu. Další protestní skupina kempuje už několik dní ve stanech na náměstí Bastilly. „Chceme upozornit na neudržitelnost situace. Není možné, aby tito lidé – často nezletilí – čekali na přiznání azylu celé měsíce,“ zdůraznil Pierre Mathurin, koordinátor hnutí Utopia 56.

Pouze se zastali dívek

Mezitím celou zemí otřásla brutální trojnásobná vražda ve městě Angers. Oběťmi jsou tři mladíci ve věku od 16 do 20 let. A na svědomí je má uprchlík z Afriky. K uctění jejich památky se sešli před tamní radnicí stovky lidí. „To je zkrátka příšerné, kam jsme to nechali dojít. Hlavně pro ty mladé,“ uvedla jedna z místních obyvatelek.

Na večerní zábavě v parku zde muž nevybíravě obtěžovat dvě dívky. Tři mladíci z ragbyového týmu se jich zastali a odehnali ho pryč. Muž se ale za chvíli vrátil, vyzbrojený řeznickým nožem a pomstil se.

Několik mužů útočníka pronásledovalo a pomohlo policii ho zadržet. Ta ho identifikovala jako 32letého Súdánce s právem dočasného azylu. A také s několika záznamy za násilnosti. „Jsem smutný, ale také naštvaný. Platíme to všechno z našich daní – a tohle je výsledek,“ vzkázal další obyvatel města Angers.

Mluvčí nezávislých policejních odborů Matthieu Valet je toho názoru, že by se měli uprchlíci i Francouzi soudit stejně přísně. „Tohle jsou šílené a barbarské činy. Stejně jako Francouzce bychom měli i uprchlíky nekompromisně odsoudit, zavřít a hned po vypršení trestu okamžitě deportovat. Takoví lidé si nezaslouží, abychom je jakkoliv chránili,“ uzavřel.

Tagy: