Všichni toho máme plné zuby. Bojkoty ale nic nevyřeší, říká Šmarda o koronakrizi

Michal Šmarda, místopředseda ČSSD a starosta Nového Města na Moravě

K věci 9.2.2021

Situace není dobrá, očkování proti covidu nejde podle plánu, a je tak namístě prodloužit nouzový stav, myslí si místopředseda ČSSD a starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda. Ke zvládnutí krize je ale potřeba lépe komunikovat, vláda by tak měla dát větší prostor opozici, která by jí naopak zase neměla házet klacky pod nohy. Řekl to v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

„Prodloužit nouzový stav je bohužel nezbytné, a to kvůli vývoji. Ne vše funguje a je potřeba, aby opatření byla prodloužena. Nedaří se nám očkovat, jak jsme předpokládali,“ uvedl Šmarda v pořadu K věci.

Vláda si tak podle něj zaslouží kritiku, poslanci by ji ale neměli trestat tím, že nezvednou ruku pro prodloužení nouzového stavu. „To, že nebudeme hlasovat pro nouzový stav, není nejlepším řešením, jak vytrestat vládu. Jde o to, abychom nezpůsobili neuvážlivým hlasováním větší škodu, než je nutné,“ varoval místopředseda ČSSD.

Šmarda zároveň kritizoval některá protikoronavirová opatření, jež nefungují. „Jsem z malého města a vím, že do některých malých provozoven se vejdou maximálně tak dva zákazníci a vlastně tam ani tak často nechodí. Tato opatření jsou nadbytečná,“ prohlásil.

Proto by podle něj měla vláda lépe komunikovat, a to i s opozicí. Některé její návrhy, konkrétně od Pirátů ohledně kompenzací, měly racionální jádro a je potřeba s nimi otevřeněji jednat. „Spolehl bych se na to, aby vláda lépe komunikovala s Poslaneckou sněmovnou a s obcemi prostřednictvím Ústředního krizového štábu. Měla by přizvat opoziční strany, aby je víc vtáhla do procesu rozhodování,“ poradil.

Kritizuje mezi svými

Šéfem Ústředního krizového štábu je přitom předseda ČSSD Jan Hamáček. „Jsem kritický ke každému a neohlížím se. Svoje přátele bychom měli kritizovat o to víc, je to rada zadarmo. Myslím si, že tato vláda má problém s rozdělováním odpovědnosti a pravomocí. Předseda vlády si toho na sebe bere příliš mnoho a pak dochází k selhání,“ doplnil.

Šmarda zároveň kritizoval špatnou komunikaci vlády. „Komunikace není to, že vystoupím na tiskové konferenci a ukončím ji. To je, jako kdybychom řekli, že poprava je přestřelka, ale jen z jedné strany. Na konci diskuse musím být ochoten změnit názor. To umí každý starosta malého města, tak proč to neumí předseda vlády?“ ptal se Šmarda v pořadu K věci.

O nouzovém stavu se podle něj jedná na poslední chvíli, nemělo by navíc docházet k jeho prodloužení jen o 14 dní. „Dejme vládě prostor za předpokladu, že bude vycházet vstříc opozičním návrhům. Nesnažme se vládu, podobně jako komunisté, vydírat,“ apeloval.

Důležitá je centrální organizace

Na to, abychom se z koronavirové krize dostali, podle Šmardy ještě není pozdě. „Všichni toho máme dost, i já toho mám plné zuby. Bojkoty to ale nevyřešíme. Apeloval bych na to, aby vláda byla k opozici vstřícná a opozice zase nevymýšlela obstrukce,“ zdůraznil.

Ke zvládnutí současné situace je ale podle starosty Nového Města na Moravě potřeba, aby se co nejvíce věcí řídilo centrálně. „Byl bych moc rád, kdybychom zůstali v centrálním řízení, ne regionálním. Jako starostové budeme pomáhat a naplňovat ze všech sil požadavky vlády,“ odmítl.

Konkrétně v Novém Městě na Moravě si lidé sáhli na dno už na přelomu listopadu a prosince, kdy evidovali největší počty nakažených. „Nejásal bych, může to znovu vyskočit. Nyní jsme tak zhruba na polovině počtu nakažených a to se zvládat dá,“ prohlásil.

Koalice ČSSD a Zelených?

Šmarda je velkým zastáncem volebního spojení ČSSD se Zelenými, o němž nyní obě strany uvažují. „Snažím se propagovat levicový blok, protože pokud nebudou peníze na veřejné služby, zastaví se tuzemsko v posunu do moderní ekonomiky. Snažím se přesvědčovat, aby se Zelení zbavili předsudků o ČSSD a naopak,“ líčil s tím, že některé body v programu mají dost podobné. Od daňové oblasti až po důchodovou nebo zahraniční politiku.

O tom, zda ČSSD a Zelení svoje síly spojí, musí přijít zpráva v nejbližších dnech. „Termín je jasný, a pokud chceme připravit serózní projekt, máme na to měsíc,“ řekl a dodal, že budou následovat další krize, které se dají zvládnout, jen pokud budou všichni spolupracovat.

Tagy: