Poslanec Richter se ostře pustil do policie: Moji dceru nechali před fakultou málem vykrvácet

Poslanec Jan Richter (ANO)

Richter kritizuje zásah na fakultě

Poslanec Jan Richter (ANO) na čtvrtečním jednání bezpečnostního výboru kritizoval některé aspekty policejního zásahu i přístup Univerzity Karlovy po tragické prosincové střelbě. Uvedl, že střelec zasáhl i jeho dceru, která je nyní stále v nemocnici. Policisté dívku podle něj nechali téměř vykrvácet, protože podcenili její zranění. Politik se zároveň vymezil proti následné komunikaci ze strany univerzity.

Na jednání výboru, který ve čtvrtek řeší policejní zásah na Filozofické fakultě UK, vystoupili dopoledne například ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), policejní prezident Martin Vondrášek nebo ředitel pražských policistů Petr Matějček, kteří shodně zásah označili za profesionální.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Fakulta měla spustit krizový plán, namítl expert k vyjádření univerzity. Policie se zastal

Poslanec Richter, jehož dcera na univerzitě utrpěla zranění, však měl k policejní práci výhrady. „Já jsem otcem dívky, která byla při tom masakru ve třídě, odkud neodešel nikdo zdravý. Buďto byli zabiti, anebo jsou se zraněními ještě v současné době –⁠ jako moje dcera –⁠ v Motole. Musím se tady ohradit vůči panu (policejnímu) prezidentovi s nějakými drobnými věcmi, které mě naštvaly,“ citoval ho deník Seznam Zprávy.

„Moji dceru po čtyřiceti minutách převezli do Motola s tlakem 30, vykrvácenou. Jenom proto, že někdo na místě zásahu řekl: ‚Tady si někdo stěžuje na prostřelený zadek.‘ Tam byla prostřelená hlavní tepna. Má deseticentimetrový bypass. Že ji přenášejí v nějakém izolačním vaku ven a nechají ležet před fakultou... Pak ji přenesou, aby musela ležet na dalším shromaždišti, než si ji převzala záchranná služba,“ pokračoval rozčílený poslanec.

„Nic jiného nebylo k dispozici, policie nemá k dispozici žádná nosítka, to je realita,“ bránil postup Matějček. Richter ovšem podle svých slov nezpochybňoval přenášení dcery ve vacích, ale to, že ji zasahující jednotky v mezičase nechaly na zemi. Při podobných tragických událostech s velkým počtem raněných je podle něj při zásahu běžný postup, že se třídí podle závažnosti a urgentnosti potřebné pomoci předtím, než lze zahájit jejich transport.

Když poraněná dívka ležela na zemi a čekala na ošetření, otec se jí měl snažit dovolat, aby zjistil, zda je v pořádku. Na telefon však nedosáhla a nedaleko stojící policisté prý její prosby o podání mobilu ignorovali, doplnil Richter podle reportéra CNN Prima NEWS Šimona Pilka na schůzi výboru.

Policejní zásah již zkoumala vnitřní kontrola, která nenalezla žádná pochybení. Rovněž Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) podle Rakušana doposud nezahájila žádná trestní řízení.

Nikdo se neozval

Problematická podle Richtera byla následná komunikace zasahujících složek i univerzity. „Vy tady chválíte interventy, chválíte počty policistů a policistek na místě. Já jsem s nimi mluvil, měli na sobě vesty antikonfliktního týmu. Předal jsem jim svůj kontakt, a dodnes mi nikdo nenapsal ani SMS ‚Vlezte mi na záda‘,“ doplnil. Dodal, že se na rodinu nikdo neobrátil s možností psychologické podpory nebo informacemi o tom, kde jsou dceřiny osobní věci. Matějček a Rakušan Richtera ujistili, že policejní postup ohledně informování obětí a příbuzných prověří.

Politika rozhořčil i přístup fakulty. „Kdybych si od kamaráda rektora nesehnal telefonní číslo na rektorku Králíčkovou, nikdo by se mi neozval ani z fakulty. Já jsem jí sám dne 27. 12. volal. Hned ve druhé větě mi řekla, že peníze, které vybírají, také získáme. Tak jsem ji poslal někam, že o peníze nám opravdu nejde,“ uvedl.

„Dcera při tom šoku, který zažila… Pachatel se na to místo třikrát vracel. Ji střelil při druhém návratu do třídy. Její kamarádka umírala a telefonovala tátovi s prostřeleným krkem. Děly se tam hrozné věci, a ona mluví o penězích. To mě naštvalo,“ dodal. Univerzita se od té doby podle Richtera již neozvala.

Seznam zraněných nemáme, hájí se škola

Fakulta pro přeživší, svědky či jejich příbuzné a další zřídila krizové kontakty, některá pracoviště univerzity zároveň vypsala mimořádné termíny pro psychologické nebo duchovní poradenství.

Univerzita podle jejího mluvčího Václava Hájka dosud nezískala seznam zraněných od policie ani složek záchranného systému, ačkoliv o něj podle mluvčího žádala. Policie se podle něj odkázala na ochranu osobních údajů zraněných.

„Univerzita dostala dříve k dispozici pouze seznam obětí. UK si dokázala sama vlastními silami zjistit jména zraněných pedagogů,“ napsal Hájek. Univerzita podle něj připravila před více než týdnem dopisy jménem děkanky a rektorky, které policejní interventi postupně předávají rodinám zraněných.

„Považujeme za nutné zdůraznit, že ve veřejném prostoru vedení UK a vedení FF UK pravidelně vyzývá rodiny zraněných a pozůstalé, aby se s UK a FF UK, pokud to bude v jejich silách, spojili na kontaktech, které byly zveřejněné a dostupné a byly pravidelně medializovány,“ uvedl mluvčí.

Kritika politiků

Poslanec kritizoval i reakce některých politiků, kteří podle něj pouze dorazili na pietní místo a „udělali si selfíčko“. V této souvislosti nikoho nejmenoval. Předtím se však konkrétně vymezil proti premiérovi Petru Fialovi (ODS) a jeho tvrzení, že je s poškozenými v kontaktu. „No není. Ani se mnou nemluvil,“ uvedl Richter. Nekomunikoval s ním prý ani ministr vnitra.

Rakušan uvedl, že respektuje, čím si Richter jako otec zasažené studentky prošel, a nechce se pouštět do žádných sporů. Odmítl však, že by sám nebyl v kontaktu s příbuznými obětí.

K TÉMATU: Před zásahem na fakultě selhaly detaily. Policie byla v nevýhodě, tvrdí bezpečnostní expert

Tagy:
policie střelba dcera kritika univerzita Univerzita Karlova Jan Richter Filozofická fakulta Univerzity Karlovy