Vteřiny od smrti: Nové záběry pádu lanovky ukazují, jak málo chybělo k záchraně

Vteřiny od záchrany: Nové záběry pádu lanovky v Itálii ukazují, jak málo chybělo.

Pád lanovky (zdroj: CNN Prima NEWS)

Chybělo jen velmi málo a 14 lidí nemuselo na lanovce v Itálii minulý měsíc zemřít. Ukazují to nová videa, ze kterých jde mráz po zádech. Cestující byli totiž blízko bezpečí, informuje web Daily Mail.

Lanovka vezla cestující na horu s výhledem na jezero Maggiore v západních Alpách 23. května. Krátce po dvanácté hodině se však zřítila. Dvě nová videa nyní ukazují posledních 20 vteřin hrůzy, které vedly k osudné nehodě, informoval Daily Mail.

Na jednom z videí je vidět, že kabina byla jen pár metrů od stanice, do které ale nakonec nedorazila. O několik vteřin později prasklo lano a lanovka i s cestujícími uvnitř se zřítila.

Druhé video ukazuje, jak se kabina řítí po lanech rychlostí téměř 100 kilometrů za hodinu, než se nakonec zřítí dolů. Při tragédii na severu Itálie zahynulo 14 lidí, přežil pouze pětiletý Eitan Biran z Izraele.

Na záběrech je nejprve vidět kabina plná turistů, kteří se kochají nádherným výhledem na italské Alpy. Když se však vůz blíží ke stanici, praskne lano a lanovka náhle cukne dozadu. Cestující uvnitř spadnou na podlahu a celá kabina začne hrůzostrašně zrychlovat směrem vzad.

Další úhel videa ukazuje, jak blízko byla lanovka k cíli, než začala padat. Ve stanici je zachycen pracovník, který se připravuje na její příjezd. Kabina sice zpomalí, o vteřinu později se ale řítí zpět z kopce. Muž ve stanici chvíli nevěřícně stojí na místě, než začne zběsile pobíhat po stanici. Zřejmě neví, co má dělat. Kabina se rychle dostane k jednomu z pilířů, který lano drží.

Romantický výlet skončil tragédií

23. května byl u jezera Maggiore nádherný den a řada turistů využila počasí k výletu. Pro rodiny 14 lidí, kteří si koupili jízdenku na horu Mottarone ale skončil tragédií. Přitom nemusel. Kdyby zafungovala záchranná brzda, kabina by zůstala viset na pomocném laně. Vyšetřovatelé se stále snaží zjistit, proč se nosné lano přetrhlo.

Tragédii v Alpách jako zázrakem přežil pouze pětiletý Eitan Biran, jeho matka, otec, mladší bratr i prarodiče při nehodě zahynuli. Mluvčí nemocnice Pier Paolo Berra uvedl, že Eitanův bratr zemřel poté, co se lékaři marně snažili o jeho resuscitaci.

Italská vláda oznámila vytvoření komise pro vyšetření neštěstí, která bude pravděpodobně řešit otázky kvality a bezpečnosti italské dopravní infrastruktury.

Tři muži, kteří byli zatčeni v souvislosti s poslední nehodou lanovky, byli koncem května propuštěni z vězení poté, co soudce shledal, že proti dvěma z nich chybí důkazy. Úředníci uvedli, že šéf údržby Gabriele Tadini byl umístěn do domácího vězení, zatímco technický ředitel Enrico Perocchio a šéf společnosti provozující lanovky Luigi Nerini byli propuštěni.

Všichni tři jsou nadále vyšetřováni pro podezření z neúmyslného zabití a nedbalosti v souvislosti s tragédií. V Itálii musí soudci schvalovat další zadržování podezřelých a vazbu obvykle nařizují pouze za zvláštních okolností, například když hrozí, že obviněný uteče. V současné době neexistuje žádný důkaz, že by za to také byli zodpovědní.

Nehoda byla nejhorším neštěstím italské lanovky od roku 1998. Tehdy americké vojenské letadlo přetrhlo lano lyžařského vleku v Cavalese v Dolomitech, zemřelo 20 lidí.

Tagy:
nehoda video Itálie Alpy Izrael havárie lanovka tragédie úmrtí Daily Mail jezero Maggiore Lago Maggiore Piemont lanová dráha