Kim Čong-un má krizi středního věku. Pije, pláče a cestuje jen se záchodem, tvrdí expert

Spekulace o špatném zdravotním stavu vůdce Severní Koreje Kim Čong-una se objevují pravidelně. Teď k nim ale jihokorejský akademik Čchoi Jin-wook, který se zabývá KLDR, přidal řadu pikantních detailů. Podle něj Čong-un prožívá krizi středního věku, neustále pije alkohol a je paranoidní.

O životě v Severní Koreji se šíří řada konspiračních teorií. Takové mýty často nelze potvrdit ani vyvrátit, protože KLDR je informačně těžko propustný svět. Je ale pravda, že zvěstí o špatném zdravotním stavu vůdce Čong-una se již objevilo hodně. Vůdce KLDR přitom 8. ledna oslavil teprve 39. narozeniny.

Akademik Čchoi Jin-wook ze Soulu, který se problematikou Severní Koreje dlouhodobě zabývá, teď poskytl rozhovor pro britský list Daily Telegraph. V něm prozradil na Čong-una řadu kuriozit, které údajně vyplývají z toho, že si vůdce prožívá krizi středního věku.

„Slyšel jsem o tom, že vždy pláče poté, co se hodně napije. Je velmi osamělý a pod tlakem,“ sdělil Jin-wook pro Telegraph. Takovou informaci je ovšem velmi těžké ověřit.

Zhuntovaný Kim Čon-gun?

Kromě alkoholu si má vůdce KLDR užívat i cigaret. Své blízké a doktory, kteří mu radí, aby zvolnil, prý ignoruje. V minulosti se objevily fotografie, které zachycují státníka s nadváhou, nebo naopak pohublého. Mnozí lidé dokonce spekulují o tom, že má Čong-un dvojníka.

Vůdce Severní Koreje je na tom podle Jin-wooka špatně fyzicky i psychicky. Údajně je velmi paranoidní. „Diktátor se tak obává o vlastní zdraví, že údajně cestuje výhradně se svojí osobní toaletou, aby případní špehové nemohli hledat stopy v jeho exkrementech,“ uvedl list Daily Star. Podobnou informaci měl před časem potvrdit obeznámený zdroj také pro Washington Post.

Další expertka na KLDR, Anna Fifieldová, pro Daily Telegraph sdělila, že současné chování Čong-una může vycházet z jeho dětství.

„Už odmalička se k němu chovali jako k princátku, a to takovým způsobem, který by byl nevídaný dokonce i v britské královské rodině,“ uvedla.

Andrej Lanko, profesor na univerzitě Kookmin v Soulu, se domnívá, že Čong-un si možná uvědomuje, že o svá privilegia může ve vteřině přijít. „Jeho úkol je prostý. Zemřít přirozenou smrtí ve svém paláci, o desítky let později. Chce zůstat u moci. Chápe, že kdyby ji ztratil, velmi brzy by pravděpodobně ztratil také svůj život a všechny, které má rád,“ uzavřel expert na KLDR.

Tagy:
záchod zdraví alkohol Severní Korea Kim Čong-un KLDR krize středního věku Andrej Lanko Anna Fifieldová