Rakety, drony i špionážní satelit. Korea je na prahu války, varují vojenští experti

Na Korejském poloostrově bylo v roce 2022 mimořádně živo. Severní Korea uskutečnila rekordní počet raketových testů, na což Jižní Korea odpověděla masivním vojenským cvičením. Někteří experti se obávají, že vzájemné špičkování dlouholetých rivalů může letos přerůst v otevřený konflikt.

Ačkoli většina světa stále vnímá Severní Koreu jako autoritářský skanzen, kterého není potřeba se bát, v Soulu už tak usměvaví nejsou. KLDR totiž byla v roce 2022 mimořádně vojensky aktivní.

Armáda pod taktovkou Kim Čong-una provedla loni nejvíce raketových testů v historii země (cca 90). Hned čtvrtinu střel, které kdy Severokorejci testovali, vzlétlo k nebesům právě během minulého roku. Informovala o tom BBC.

Mimoto Čong-un oznámil, že Severní Korea se stává zemí s jadernými zbraněmi a nehodlá o tento status přijít. Jakékoli mezinárodní diskuze o odzbrojování KLDR tím končí. Čong-un budováním jaderného arzenálu zčásti reaguje i na válku na Ukrajině. Krátce po ruské invazi ostatně prohlásil, že kdyby se Kyjev nukleárních kapacit nevzdal, nikdo by ho nenapadl.

Letos už KLDR stihla uskutečnit další raketový test a vyhodila z vedení Pak Čong Čchona, vojenského muže číslo dva, kterému šéfoval už jen Čong-un. Napsala o tom americká CNN.

Riziko války se zvyšuje

KLDR loni neprovokovala svého jižního souseda jen pomocí raket. Pchjongjang údajně pracuje na špionážním satelitu, který chce vypustit na orbitu už letos. Mimoto testuje i své nové balistické střely a drony. Jeden z testů na konci minulého roku se ale – snad náhodou, snad záměrně – vymknul kontrole.

Skupina severokorejských dronů přelétla demarkační linii a dostala se do prostoru Jižní Koreje. Letectvu Soulu se ale nepodařilo narušitele sestřelit. Drony včas zmizely.

Na tomto incidentu je patrné, že na vysokém stupni vojenské pohotovosti operuje i Jižní Korea. Prezident Soulu Jun Sok-jol podle BBC zastává názor, že nejlepší způsob, jak KLDR zastavit, je odpovědět vojenskou silou. V duchu této myšlenky se Jižní Korea loni účastnila společně s USA velkého armádního cvičení.

Na Korejském poloostrově tak v současnosti není patrná síla, která by se snažila situaci deeskalovat. Chad O'Carroll, šéf analytické služby Korea Risk Group, která monitoruje dění v Severní Koreji, se obává, že spory mezi sousedy mohou přerůst v přímý konflikt mezi KLDR a Soulem.

„Vzájemné reakce ze strany Severní nebo Jižní Korey mohou eskalovat do bodu, kdy uvidíme přestřelku, ať už bude vyvolaná úmyslně nebo neúmyslně,“ uvedl O'Carroll.

„Severokorejci pravděpodobně znovu sní o něčem, co kdysi brali velmi vážně, ale na co v posledních letech téměř zapomněli. Sní o dobytí jihu,“ sdělil v květnu pro CNN profesor Andrej Lankov z jihokorejské Kookmin University.

Obyvatelé KLDR smutnili, když se Kim nakazil koronavirem:

Tagy: